‘Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt’: linkse boekhandelaar schrikt van arme mensen

"Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend: soms steken ze alleen het bonnetje toe – ook wanneer ik met andere klanten bezig ben af te rekenen, totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels." Bij VARA-boekhandelaar Monique Burger (bekend van DWDD) komen Gewone Mensen over de vloer. Die komen het Droomboek ophalen, ook bij haar boekhandel. En ze schreef een column over haar ontmoeting met de gemiddelde Nederlander. Normaal gesproken komen in haar winkel in Amsterdam west geen armoedzaaiers. Om die kans te verkleinen accepteert ze  uitsluitend pinbetalingen. "Veel arme mensen hebben geen pinpas." De column is de moeite waard. Burger beschrijft haar ontmoeting met de gewone man zoals een bioloog schrijft over het zien van een nieuw soort kakkerlak. Ze vindt ze soms ook geestig, de arme kakkerlakken. "Soms heb ik zo verschrikkelijk veel plezier dat ik, buiten het zicht van de klanten, naar de keuken moet rennen om te lachen." De column staat hier

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Marcel van Dam maakte er een film over. De onrendabelen. Hij wilde ermee aantonen dat de uitkeringen enorm achteruit zijn gegaan in de laatste decennia. Dat bovendien de vaardigheden van veel mensen zo beperkt zijn dat ze niet in staat zijn tot beter betaald werk.
  Maar Van Dam werd natuurlijk ook uitgemaakt voor alles wat lelijk was. Natuurlijk werd ook zijn dure villa erbij gehaald. Want dan mag je je kennelijk niet meer inleven in de zgnde onrendabelen.

  Bedankt voor het artikel en alle reacties erop. Mooi om te lezen. Eindelijk iemand die geen correct/sociaal wenselijk verhaal houdt, maar eerlijk haar ervaringen deelt.

  • Prikker

   Ik maak principieel bezwaar tegen een benaming als ‘de onrendabelen’.

   Verder heb ik geen enkel respect voor het relaas van Monique Burger, alleen omdat zij erin geslaagd is succesvol in het leven te zijn verleent haar geen enkele meerwaarde boven de ‘arme kakkerlakken’ zoals ze die omschrijft. Ik walg van haar arrogantie.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    Ik ben het met u eens. Maar de realiteit is dat in management standaardtaal en in de categorisatie van het UWV deze mensen zo wel genoemd worden. Daarom is de titel van die film dus ‘De onrendabelen’.

    In werkelijkheid is dat niet kwetsend voor de mensen over wie het gaat, het is vooral een beschuldiging aan onze ‘beschaving’.

    Natuurlijk is het shockerend dat Monique Burger het zo ervaarde als ze beschreef, maar dat vond zijzelf ook!! En ook op deze site doen we er aan mee. Gelukkig zijn er op deze site wel vele reaguurders met compassie. Ook veel zonder compassie overigens. Maar bij compassie wordt er helaas toch nog vaak gezegd dat het natuurlijk wel de eigen schuld is van de armen.
    Veel mensen denken in dit neoliberale tijdperk dat er loosers en winners zijn. En dat je geen looser hoeft te zijn. Als je maar hard genoeg leert en hard genoeg werkt dan heb je allemaal kansen.
    Daar ben ik het dus niet mee eens.

    Het artikel van die boekwinkel vind ik daarom geweldig. De tweedeling wordt nu heel erg duidelijk. Tot nu toe is die stelselmatig ontkend.

    (in antwoord op Prikker)
 2. Paulraw

  ”Toen moest ik ineens terugdenken aan de oude winkel, Omta, waar ik hen destijds wel degelijk heb gezien, meestal om een losse envelop of een Bic-pen te kopen. Nooit een boek. Geen geld voor. En als ze de deur uitgaan, nemen ze afgepast kleingeld mee: ze weten precies wat ze kunnen kopen, en meer mag niet. Dus pasjes hebben ze niet of gebruiken ze niet. En daardoor zie ik ze niet. Ik ben er niet rouwig om, moet ik eerlijk zeggen.”

  ”Geen geld voor.”

  Klinkt duidelijk als een verwijt ,alsof die mensen er wat aan kunnen doen
  En steeds dat ge”ze”…

  ”’Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien.”’

  Dacht dat ongeschoren juist in was binnen de grachtengordel?

  Looprekken en hulpmiddelen? De elite wordt op hoge leeftijd niet mank?

  ”Arme mensen zag ze bijna nauwelijks in Bos en Lommer want die ‘zitten binnen, blijkbaar. Of ze scharrelen door de Dirk van den Broek, of de Lidl.’ ”

  De onderklasse scharrelt…Loopt dus niet,een soort zwervers.

 3. Robin

  En wederom gaat het over de toon en niet de muziek.

 4. zo maar iemand

  “Als we dan te horen krijgen: ik heb toch geen computer, dan glimlachen we onvermoeibaar. En soms heb ik zo verschrikkelijk veel plezier dat ik, buiten het zicht van de klanten, naar de keuken moet rennen om te lachen. Dat ook weer.”

  Wat ongelofelijk krenkend. Wat is er zo lachwekkend? Dat ze (de armen) geen computer hebben? Dat desondanks ze (de boekverkopers) het toch kunnen opbrengen te glimlachen is dan dus een blijk van beleefdheid en fijnbesnaardheid, in tegenstelling tot dat vieze gepeupel dat zo onbeleefd en ruw is. Maar het later werkelijk moeten uitproesten in de keuken. En dan afsluiten met de zin dat ze deemoed heeft geleerd.

 5. inge van bergen

  Ja de “verelendung” rukt op in Nieuw-West en elders.

  Net als bij onze grachtengordelpolitici heeft deze intelligente en zich smaakmaker denkende mevrouw daar geen idee van – beetje (erg) dom.

  Jammer dat ze zich niet bewust is van de beschrijvingen die ze gebruikt om van haar “ontdekking” kondt te doen. Maar ja er zijn wel meer enge plaatjes in hoofden. Daarvoor
  is het juist belangrijk dat we communiceren.

  Droevig dat zo veel van die “cultuurbeschermers” die reageren, een beerput in hun hoofd
  blijken te hebben. Zo komen we nergens.

  Deze post en haar discussie geeft een totaal nieuwe betekenis aan het begrip “het einde der natiestaat”

 6. Paulraw

  Het geeft wel aan hoe links is vervreemd van de doorsnee stadsbewoner,men wentelt zich alleen maar tussen soortgenoten binnen de grachtengordel die succesvol en rijk zijn .Zelfs de armen ziet men niet lopen ,die ”scharrelen” bij de LIDL .Zelf gaat de elite alleen naar dure vreetzaken in Amsterdam Zuid .Dat ze niet niet in je boekenwinkel komen is 1 ding,maar dat je minderbedeelden pas herkent als ze eens in je winkel komen geeft wel aan dat je op straat wel met hele grote oogkleppen op loopt.
  En dan te bedenken dat de winkel in A’dam West staat…
  Op wandelafstand van de Kolenkitbuurt
  Als je streetview bekijkt zie je een armoedige buurt.
  Schuin tegenover de winkel(voormalig Domino’s Pizza) allerlei schotels aan de muur.
  In de Beethovenstraat zou je je ogen nog voor de armoede kunnen sluiten,maar hier?

 7. Zonnestraaltje

  ‘Les Misérables’, ze bestaan echt en ome Joop(vd Ende) verdiend er ook nog wat aan.

Reacties niet toegestaan