Obama, noem Chávez een drugsterrorist

President Obama moet de Venezolaanse president Hugo Chávez een terrorist en drugshandelaar noemen, Venezuela via de VN proberen te veroordelen als een officiële staatssponsor van terreur en Amerika's afhankelijkheid van Venezolaanse olie zo snel mogelijk beëindigen. Tot die diplomatieke spierballentaal roept Otto Reich, voormalig Amerikaans ambassadeur in Venezuela, op de site van Foreign Policy.
Reich snapt niet dat de regering-Obama inzet op engagement in de richting van de Venezolaanse regering, omdat president Chávez agressiever dan ooit oorlog voert tegen de Amerikaanse belangen en bondgenoten op het Latijns-Amerikaanse continent.
De oud-ambassadeur noemt als eerste the Bolivarian Alternative for the America's, een groepje linkse bondgenoten van Venezuela. Volgens Reich schreeuwen de leiders van deze socialistische regimes het luidst, maar presteren ze in hun eigen land bitter weinig en proberen ze met democratische middelen de eigen macht oneindig te vergroten en de Amerikaanse belangen in de regio te schaden.
Belangrijker nog vindt Reich de Venezolaanse ondersteuning van de drugsterroristen van de FARC, die de stabiliteit binnen de grenzen van Amerika's bondgenoot Colombia aantast. Want terwijl de Colombiaanse president Uribe de laatste jaren met succes tegen de FARC en andere links- en rechtsextremistische organisaties heeft opgetreden, probeert Venezuela de oorlog tegen drugs in Colombia doelbewust te ondermijnen.
Obama moet volgens Otto Reich eindelijk maar eens de harde waarheid over de wandaden van Chávez spreken en Venezuela internationaal onder druk zetten. En wie vindt dat zijn voorgestelde diplomatieke maatregelen te ver gaan, stelt Reich, moet dat maar eens uitleggen aan Amerikaanse moeders wiens kinderen aan de drugs overlijden of aan Amerikaanse politieagenten en Colombiaanse soldaten die hun leven geven in de oorlog tegen drugs.

Bron(nen):   Foreign Policy