‘Kabinet biedt geen enkel perspectief’

Econoom Arnoud Boot smacht naar een visie van het kabinet om uit de crisis te komen. Maar wat ziet hij? "Een armzalige wijze van regeren."
"De crisis is ernstig," zegt hij in De Pers. "En er moet geloofwaardig beleid komen om het begrotingstekort terug te dringen, maar juist nú moet het kabinet een visie uitdragen." Alleen, daar ziet hij niets van. "Dit kabinet biedt geen enkel perspectief. Puur armoedig."
Boot (hoogleraar financiële markten en kroonlid van de SER) gelooft niet dat er alle reden is voor perssimisme. "Wij zijn een rijk land en we kunnen juist sterker uit deze crisis komen. Dit is een totaal andere invalshoek dan die van het kabinet, dat reageert op angstbeelden." 
Hij denkt allereerst aan belastinghervormingen. Waarbij bekende taboes nu eindelijk eens geslecht moeten worden. 
"Om verlaging van de belasting te financieren moet de regering de grondslag verbreden, en dat betekent onder meer het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Niemand wordt beter van de hypotheekrenteaftrek: het houdt huizen duur en zodoende ook de huren. Er is een directe link tussen de hoogte van de aftrek en de subsidie van huren. Tel je subsidie aan de koopkant en de huurkant op, dan kom je op een bedrag van 29 miljard euro. Zonder die subsidies kan de belasting met een kwart omlaag."
Aangezien Boot in Den Haag geen vreemde is, weet hij maar al te goed hoezeer de politiek om dit onderwerp heendraait. Hoe dat moet worden aangepakt? Langs de weg van de geleidelijkheid; door de bestaande regeling rustig af te bouwen en met een goede overgangsregeling.
Hoe dan ook: zie de crisis als een kans, zo meent Boot. En hij hoopt op een fundamenteel debat "over het type maatschappij waarin we willen leven."

 

 

Bron(nen):   De Pers