Hoe een president wordt beproefd

Peggy Noonan was lang geleden tekstschrijver voor president Reagan. Nu schrijft ze wekelijks een column in The Wall Street Journal en zo nu en dan verschijnt een boek van haar hand over de Amerikaanse politiek. Noonan heeft een kennis van zaken en een intellectuele bagage, die ver voorbij de gangbare journalistieke porties gaan. 
Vandaag is ze weer erg in vorm. "At a certain point, a president must own a presidency," zo begint haar column. Voor George W. Bush kwam dat moment toen hij 8 maanden president was en de Twin Towers neerstortten. De gevolgen van deze gebeurtenis kwamen op zijn schouders te liggen en hij zou worden afgerekend op de wijze waarop hij deze kwestie ging oplossen. 
Voor Bush begon het echte werk toen hij – letterlijk – op de puinhopen van het World Trade Centre stond. 
Barack Obama is nu al langer dan 8 maanden president en wat is zijn werkelijke punt van vertrek? 
Dat wordt steeds een beetje uitgesteld, zegt Noonan. En ze geeft voorbeelden hoe de president en zijn naase medewerkers klagen over de erfenis die ze in de schoot geworpen kregen: 2 oorlogen, de bankencrisis, enorme werkloosheid en nog zo het een en ander. 
Hier ziet Noonan een verschil tussen Democraten en Republikeinen. Democraten zijn intellectueler en blijven maar praten (klagen), Republikeinen zijn dikwijls een eenvoudiger en praktischer mensensoort, en gaan gewoon aan de slag. 
In recente polls ging de populariteit van Obama nogal naar beneden en dat is een boodschap van het volk aan de president: niet langer zeuren en excuses aanvoeren. 
Ga aan de slag.

Bron(nen):   The Wall Street Journal