‘Pietitie’ daverend succes op Facebook

Een online petitie voor het behoud van het Sinterklaasfeest en Zwarte Piet is een daverend succes. Binnen een dag kreeg de Facebook-pagina bij de 'pietitie' al een half miljoen likes. De initiatiefnemers willen zoveel mogelijk steunbetuigingen verzamelen. ,,We laten ons niet gek maken. Ons feest afschaffen? Ze zijn niet wijs. Hoe moeten we dat uitleggen aan onze kinderen?" Gistermiddag kreeg de pagina op sommige momenten wel 200 likes per seconde, aldus een van de twee initiatiefnemers tegen HP/De Tijd. Rond half 9 vanochtend stond de teller al op ruim 520.000 steunbetuigingen. De bijbehorende petitie op petitie.nl was woensdagochtend bijna 100.000 keer ondertekend. Ter vergelijking: de Facebook-pagina 'Zwarte Piet is racisme', die al sinds 2011 bestaat heeft nog geen 6500 likes.

Bron(nen):   Facebook      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Misschien tot heden nog de beste reden om me (bijna) aan te melden op FB

 2. Desperanto

  Wat een drukte om niks. Van afschaffen is toch helemaal geen sprake?

 3. AT

  Al die overtrokken emoties om niets. Afschaffen is ten eerste niet aan de orde. Dan de vraag hoe je dit moet uitleggen aan je kinderen. Je kunt wel uitleggen dat Zwarte Piet door de schoorsteen kruipt (die een groot deel van de Nederlanders niet heeft) en Sinterklaas met paard en al over de daken loopt, maar niet uitleggen waarom Piet net zo goed wit kan zijn?

  Het is ronduit triest om te zien dat NL blijkbaar zo weinig inhoud heeft dat we ‘onze cultuur’ moeten verdedigen op basis van een commercieel kinderfeestje. De cultuur van Zwarte Piet heeft nu niets met racisme te maken omdat het volledig losgetrokken is van de context, maar hoe je het wendt of keert, Zwarte Piet is een afgeleide van slavernij. Er was een lange tijd dat Sinterklaas geen knechten had. Als je nou tradities in stand wilt houden kun je net zo goed terug naar die tijd.

  • kletsmajoor

   Door terug te gaan naar de tijd dat Sinterklaas geen helpers had, wordt een heel stuk van de geschiedenis weggelaten. De geschiedenis “witwassen” vind ik ook geen goed idee. Zwarte Piet is nou eenmaal onderdeel van ons verleden en we kunnen beter laten zien hoe we er mee om zijn gegaan dan om het te ontkennen.

   Zoals je schreef heeft Zwarte Piet tegenwoordig niets meer met racisme te maken en is onderdeel van een vrolijk kinderfeestje. Dat moet alleen beter worden uitgelegd aan de zeurpieten en de VN. (Maar het lukt waarschijnlijk niet om iedereen tevreden te stellen).

   (in antwoord op AT)
 4. kletsmajoor

  Alle reacties in de media nog eens overziende, denk ik dat we hier vooral te maken hebben met de export van het Angesaksische taboe op ‘blackface’. Ook sommige Nederlanders proberen dat taboe nu te importeren.

  Er is echter een groot verschil in hoe verschillende landen (volken?) met racistische elementen uit hun verleden omgaan. In o.a. de VS en de UK hebben ze een zwaar taboe van ‘blackface’ gemaakt. In Nederland is het door voortschrijdend inzicht (m.n. in de 20e eeuw) omgesmeed tot een veel onschuldiger restant als onderdeel van een kinderfeest. Daarbij is Zwarte Piet anno 2013 een zeer positieve figuur geworden. De aanpassing van Zwarte Piet die sommigen nu willen, heeft allang plaatsgevonden.

Reacties niet toegestaan