"Kopenhagen-farce is mooi kerstcadeau"

Het is Zuid-Afrika geweest dat samen met Brazilië, India, China en de VS heeft verhinderd dat er bindende afspraken zijn gemaakt over minder uitstoot van broeikasgassen. Als deze landen concluderen dat het business as usual is, ondanks alle alarmistische verhalen over opwarming van de aarde, dan is iedere extra inspanning van Europa totaal irrelevant. Er is geen enkele reden om de Europese bevolking op te zadelen met nog strengere regels.
"Dus laat ons toosten op de onderhandelaars uit Kopenhagen," schrijft Dominic Lawson in The Sunday Times. "Door zo spectaculair te falen, hebben ze ons een prachtig kerstcadeau gegeven. Het enige wat we nog hoeven te doen, is het uit te pakken."
Lawson begint zijn nabeschouwing met een mooie anekdote over een Europese diplomaat die totaal uit het lood is geslagen nadat Zuid-Afrika zich had aangesloten bij het blok landen dat geen bindende emissie-afspraken wilde. "Zuid-Afrika, moet je je voorstellen!", riep de diplomaat uit. "Ze worden straks gefrituurd en dat is hun verdiende loon."
Iemand die zich zo uitlaat, roept niet meteen warme gevoelens op, maar vanuit het perspectief van de diplomaat is de verontwaardiging begrijpelijk. Europa was bereid zijn eigen bedrijven en bevolking enorme inspanningen op te leggen om Afrika te redden van totale uitdroging, en dan komt het belangrijkste Afrikaanse land zeggen: dank je wel hoor, maar wij denken dat we beter af zijn door onze industrie op te bouwen op dezelfde manier als jullie in het verleden hebben gedaan.
Geef de Afrikanen eens ongelijk. Ze willen air-conditioning en dat is heel begrijpelijk.

Bron(nen):   The Sunday Times