Guy Verhofstadt leest Fransen de les

Vandaag duikt de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt op in Le Monde om de Fransen eens even straf toe te spreken. Reden: in Frankrijk vindt al enige tijd een debat plaats over de nationale identiteit en dat zint Guy voor geen meter. 
Zeker, hij begint zijn opiniestuk nog met een gepast complimentje (wat was Frankrijk voor zijn buurlanden altijd een land om tegenop te kijken...), maar daarna komt hij als een botte Holander ter zake: dat debat over de nationale identiteit deugt van geen kant. Sterker nog: "Il y a décidément quelque chose de pourri en République française." Frankrijk stinkt en is bedorven...
Volgens Verhofstadt is het debat maar een armzalige poging om extreemrechts de pas af te snijden en als een van de uitkomsten is dat kinderen voortaan La Marseillaise op school moeten leren. Nou ja... Wat volgt is een vroom lesje over hoe Frankrijk met zijn vreemdelingen dient om te gaan. 
Nou weet  vermoedelijk geen Fransman wat zich op dit gebied allemaal in Belgie afspeelt en de kans is echt heel erg klein dat hierin iets zal veranderen nadat ook maar iemand de laatste regels van het betoog van Verhofstadt heeft gehaald, maar toch. 
Zelfs de enkeling die wel eens heeft vernomen hoe bij de Belgenburen immigratie en integratie verlopen, zou niet op het idee komen om de erfenis van Guy Verhofstadt als voorbeeld te nemen voor de manier waarop de inheemse en uitheemse bevolking broederlijk naast elkaar leven.

Bron(nen):   Le Monde