Moet je alleen krijgen wat je verdient?

Opinie
door Admin
vrijdag, 22 oktober 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Groot-Brittannië gaat alles opeens heel anders en uiteraard liggen daar ideologische beginselen aan ten grondslag. Tot voor kort hadden ze Gordon Brown als premier, een wat ongemakkelijke verschijning op de televisie maar, zo schrijft Neil O'Brien in The Daily Telegraph, een bij vlagen briljant politicus die kon framen (demagogie bedrijven en net doen alsof je de waarheid spreekt) als geen ander. Zo noemde Brown het bijvoorbeeld fair dat mensen met een lager inkomen geld opstreken van mensen die meer verdienden. De huidige regering denkt daar heel anders over. Stop met het eindeloos geld geven aan kansarme bevolkingsgroepen is nu het parool, zorg er liever voor dat die mensen iets van hun leven maken en op eigen benen kunnen staan.
De huidige premier Cameron zei onlangs dat hij met fairness bedoelde dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. En als mensen krijgen wat ze verdienen en niet wat ze nodig hebben, ontstaat er een heel andere samenleving. In de jaren dertig kregen Britse arbeiders te maken met sociale huisvesting en die huizen verdienden ze omdat ze tot de 'working class' behoorden. Sinds 1977 krijgt iedereen een sociale woning die hem nodig heeft.
Of neem de uitkeringen: moeten mensen een werkloosheidsuitkering krijgen omdat ze hebben gewerkt en jarenlang premie betaalden? Ja, zegt Cameron. Maar moeten mensen ook een uitkering krijgen die nog nooit hebben gewerkt? Misschien wel niet, is het antwoord. Het woord fairness wordt in Groot-Brittannië opnieuw tegen het licht gehouden en natuurlijk kunt u denken: dat is lekker ver weg.
Maar Welingelichte Kringen heeft al eerder beweerd dat Engeland misschien wel een laboratorium is voor de moderne welvaartsstaat: wat daar vandaag wordt bedacht, komt morgen bij ons langs.