Waarom de Russen niet meer bang zijn voor het westen

Uit alle hoofdsteden van het westen komen verontwaardigde verklaringen: hoe heeft Poetin het in zijn hoofd gehaald zich niets aan te trekken van onze regels? Ieder uur is er wel een westerse regeringsleider of staatshoofd dat een ultimatum stelt en ieder uur trekt Poetin het koord rond de Krim strakker aan. Volgens een analyse van Glenn Thrush op Politico is de verklaring simpel: de Russen zijn hun respect voor het westen verloren. Ze hebben de afgelopen decennia gezien dat in Europa  alles draait om geld. De Europese landen vechten om economische banden met Rusland en zijn in rul voor een geslaagde handelsmissie of megacontract graag bereid hun ongenoegen over mensenrechten in te slikken. De Russen zien ook dat het westen zich graag ontfermt over de tientallen miljarden besmet geld die de Russische elite het land uit brengt. Van de Nederlandse Antillen tot Oostenrijk staan de banken in de rij om dat geld warm welkom te heten. En de Russen zijn ook kind aan huis op de plaatsen waar de Europese elite samenkomt; in St. Tropez en Davos en andere pleisterplaatsen van de rijken. Ze hebben daar zelf ervaren dat moraliteit of principes lang niet zo'n grote plaats innemen in de gedachten van de elite als ze ooit dachten. Het gaat bij de elite in Europa en de VS maar om één ding: geld En als tegenmaatregelen nemen tegen een Russische invasie geld kost, bijvoorbeeld door een bankenboycot, dan zal zo'n boycot er niet komen, denken de Russen, die ons beter hebben leren kennen. Ze gokken er op dat onze verontwaardiging zal halthouden bij de kassa. En dat zouden ze wel eens goed gezien kunnen hebben, schrijft Thrush

Bron(nen):   Politico      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ron C. de Weijze

  “Europe is really run by an elite with the morality of the hedge fund: Make money at all costs and move it offshore.”

  Niet Glenn Thrush maar Ben Judah.
  http://www.politico.com/magazine/story/2014/03/russia-vladimir-putin-the-west-104134.html#.UxQo0c7Pb0w

 2. Karl Ruprecht Kroenen

  Poetin trekt het koord om de Krim strak aan omdat daar hun eigen marinehaven ligt,en omdat in ieder geval de Krim door Russen wordt bewoond die helemaal geen donder met de EU te maken willen hebben.
  Gewoon strategisch eigenbelang, iets wat elk ander zichzelf respecterend land ook zou doen, nou ja, Nederland niet natuurlijk,maar die sporen niet helemaal.

  Respect verloren?

  Dat soort respect waar Ben Judah het over heeft is geen respect ,maar een soort van schijnvriendelijkheid welke louter onderdeel is van de technieken die men bezigt bij het verwezenlijken van de gestelde doelen.
  Het is vooral een spel waarin de sterkste wint.
  In feite dus heel primitief.
  Als je mensen laat kiezen tussen homorechten of een warm huis is de keuze snel gemaakt.

  Mensenrechten?
  Geen enkel land stelt mensenrechten boven economische belangen.
  Zoek de wereldgeschiedenis er maar op na.

  Besmet geld?
  Dat is een term die alleen het klootjesvolk wordt aangeleerd en gebaseerd is op kunstmatige aangeleerde morele schema’s.
  Op zulk hoog niveau in de echte wereld waar de zaken plaatsvinden is de term besmet geld,wit,grijs of zwart geld volkomen vreemd..en moraal ook.

  Dus, niet meer bang?
  De Russen zijn nog nooit bang geweest van het westen.
  Het is een groot en machtig land waar men gewoon doet wat men zelf belangrijk acht.

  Vladimir is de Tsaar van Rusland en is een man met ballen.
  Kom daar maar eens om bij de “westerse leiders”.
  Dat zijn bange trillende slijmballen, en als heel veel gewone mensen dat al zien ,dan ziet Vladimir dat zeker.

 3. Prikker

  Wat een domme, oh zo oliedomme, op angst gebaseerde analyse is dit nou weer.
  Dit hele conflict heeft helemaal niets met respect te maken maar met het veiligstellen van militaire en geopolitieke belangen.
  De Krim is van strategisch belang voor Rusland en de militaire bases en middelen die het huisvest zouden als een zwaar explosief kruitvat recht terug in het gezicht van Rusland kunnen ontploffen als die in vijandig gezinde handen zouden vallen. Dat kàn Rusland eenvoudigweg niet toestaan, dus is het huidige conflict de énige manier om een groter conflict te voorkomen.

  Ik zie in het huidige conflict geen tekenen om te vermoeden dat Rusland heel Ukraïne terug wil winnen of bezetten, ik zie ze alléén maar hun bases beschermen.
  Elke andere groot-mogendheid (lees : de VS) had dit ook zo gedaan.

  • Karel Kritisch

   Ik denk dat de reactie van Rusland echt overtrokken is. Op die basis zaten al duizenden Russische militairen en die valt echt niet zomaar in vijandelijke handen. Men zag dit moment als een uitgelezen kans om de Krim terug te nemen nu het land instabiel is en ze kunnen rekenen op steun van een groot gedeelte van de oorspronkelijk Russische bevolking.

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Ik denk dat ze het risico niet konden nemen.
    Dat is alles.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Dan zullen ze nu gaan de-escaleren en de schade gaan beperken. Ze hebben nu een mooie uitgangspositie om te onderhandelen en er is nog geen schot gelost.

     (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Welke escalatie ? D’r is geen escalatie. Althans als je escalatie zoals ik definieert als “uit de hand lopen”.
      Door met veel machtsvertoon de strategische plekken in de Krim in te nemen is een escalatie juist voorkomen. Putin is in dit conflict lijkt ‘t wel de enige die weet wat ie doet en heeft bereikt wat ie wil.
      Daarmee is Putin nog steeds erg staatsrechtelijk onrechtmatig bezig, dat bestrijd ik niet.
      De enigen die op escalatie aansturen zijn de internationale media.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Nou ja de ophef die is ontstaan gaat wel consequenties hebben. Het lijkt wel of de Russen niet doorhebben dat de wereld de laatste paar jaar erg is veranderd. Het gebeurd zo doorzichtig met militairen zonder emblemen die zogenaamd geen Russische militairen zijn. Daar kom je vandaag de dag echt niet meer mee weg. Ik denk dat dit trouwens echt een wake up call is voor Europa en dat men gaat beseffen dat de Europese krijgsmachten wel uitbezuinigd zijn en dat er eigenlijk weer meer geld bij moet.

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Alle consequenties afwegende denk ik dat Putin voor de minst schadelijke voor zijn geopolitieke belangen heeft gekozen… en daar zou hij nog wel eens gelijk in kunnen krijgen. Rusland/Putin regeert vanuit macht, niet redelijkheid.
      Ik denk niet dat Europa (noch de VS) ècht verrast is, maar de publieke opinie vereist natuurlijk wel een verontwaardigde reactie. En terecht natuurlijk, want ‘t is onrechtmatig wat Putin doet.
      Het enige dat Europa en de VS hieruit zullen willen halen is elk excuus om Putin’s reputatie internationaal te beschadigen, want ze zijn zijn optreden in het Syrië conflict nog niet vergeten. En dat deed pijn.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
 4. kletsmajoor

  Een moralist die zijn hooghartige ongenoegen denkt te kunnen onderbouwen met een opportunistische interpretatie van actuele ontwikkelingen.

 5. malky

  Het toont feilloos het gebruikelijke totale falen van de inlichtingendiensten aan, die waren waarschijnlijk druk met het massaal afluisteren van hun burgers.

 6. marianne martens

  Bij de omwenteling tijdens de periode Gorbatjov, vlogen de aasgieren uit Amerika, adviseurs van Goldman Sachs, Lehman, Citybank etc naar Moskou om even een plan voor het model/ de weg vrij te maken naar een “vrije” markt. Het ongelofelijke grove dedain waarmee dit mee ging gepaard was stuitend vernederend. In een land waar het onderwijs, wetenschap, literatuur etc in hoog aanzien staat. Zie de het staatje lezen:” o.a. Amerika, UK staan onderaan. Met zulke upper- en underclass kun je ook geen goede strategie bedenken. Oekraïne is ws op de verkeerde tijd en het verkeerde moment door de EU gesteund. ( de Olympische Spelen bv )
  Mijnheer Ron C. de Weijze heeft al in heel mooi geschreven in de quote: Europe is really run by a elite etc

 7. De Staatsburger

  Ongeloofwaardige analyse waarin voorbij wordt gegaan aan de geopolitieke belangen van de Oekraïne en de Krim voor Rusland. De EU heeft zijn hand overspeeld door de Oekraïners tegen de Russen op te stoken.

Reacties niet toegestaan