Code Rood: ‘Er is geen exitstrategie, we doen maar wat’

Het lijkt krankjorum om maatregelen te nemen en volkswoede uit te lokken vanwege kleurtjes op de coronakaart, schrijft columnist Christiaan Weijts in NRC. Kennelijk is het kabinet overvallen door de consequenties van de eigen besluiten. Hadden ze niet zien aankomen. Het bewijst volgens hem dat er door De Jonge en Rutte amper is nagedacht. „Uit de huidige paniek moeten we opmaken dat er geen exitstrategie is geweest. We doen maar wat.”

Het leek allemaal prima te gaan: iedereen naar de disco of het stadion én allemaal op vakantie naar het zuiden. Maar dat leek zo. Het is niet zo. Want ineens is er overal code rood. Die betekent volgens Weijts amper iets. Het gaat niet om doden of volle ziekenhuizen, het gaat om statistieken, die Nederland rood kleuren.

"Uit de huidige paniek moeten we opmaken dat er überhaupt geen exitstrategie is geweest. Evenmin als bij het opleggen van avondklokken en museasluiting, zijn ook bij het loslaten ervan nooit gespecificeerde prognoses gemaakt. Meteen na de prik de dansvloer op? Toch maar na twee weken?

We doen maar wat. En lopen nu de val in waarin we moeten kiezen tussen disco en vakantie."

Bron(nen):   NRC