Doe-het-zelf-DNA-test in de vrije verkoop

DNA-thuistests om het vaderschap te bepalen zijn binnenkort gewoon te koop bij de Boots drogisterijen in de UK. Tot nu toe werden ze alleen online en bij enkele onafhankelijke apothekers verkocht. Ook in Nederland kun je ze online bestellen, bv. bij Consanguinitas. Maar in de UK gaan ze dus binnenkort bij 375 Boots winkels over de toonbank.

Vader, moeder en kind halen met een wattenstaafje wat speeksel uit hun mond en sturen de staafjes in aparte enveloppen naar het laboratorium. Binnen 5 dagen krijgen ze de resultaten per post toegestuurd. De resultaten zijn in 99% van de gevallen juist. De nieuwe test kost £ 30, plus £ 129 om de resultaten te krijgen van het laboratorium. In Nederland is de test iets goedkoper: ongeveer € 150, -.

Doctor Mandy Hartley van Assure DNA, het bedrijf dat de tests produceert, waarschuwt voor het geval dat de test anders uitpakt dan men gehoopt had. Ouders moeten het zelf maar zien te rooien met het resultaat. Mensen kunnen wel voorafgaand aan en na de test bellen met een speciaal telefoonnummer. Daar kunnen ze ook doorverwezen worden voor psychosociale ondersteuning. Darren Jamieson van de Child Support Agency denkt dat de test tot meer echtscheidingen kan leiden en zo een extra belasting vormt voor de Kinderbescherming. Kortom: bezint, eer ge begint!

Wie zijn partner stiekem wil testen, moet weten dat het afnemen van iemands DNA zonder diens toestemming strafbaar is. In dat geval mogen de resultaten ook niet gebruikt worden als bewijs voor de rechtbank. Voor een rechtsgeldige vaderschapstest dienen alle betrokkenen toestemming te verlenen en moet de test uitgevoerd worden onder het toeziend oog van een professionele, onafhankelijke getuige zoals een arts.

Bron(nen):   BBC News