Als je vrouw Alzheimer heeft, mag je scheiden

Pat Robertson is een Amerikaanse christelijke tv-evangelist, die nogal wat stof deed opwaaien toen hij verklaarde dat aardbevingen en orkanen het gevolg zijn van homoseksualiteit en losbandigheid. Nu staat in alle kranten een andere markante uitspraak: 'Je kunt maar beter scheiden, als je vrouw Alzheimer heeft'. Maar dat is niet wat hij zei.

Hij kreeg tijdens een tv-show een vraag voorgelegd over een man wiens diep demente vrouw hem niet meer herkende. De man vond dat hij met een andere vrouw om mocht gaan, omdat zijn vrouw 'er niet meer was': heeft hij gelijk? Robertson had het er zichtbaar moeilijk mee. Hij zei: 'Dat is een moeilijke zaak. Als je partner Alzheimer heeft, is de persoon waarvan je 20, 30, 40 jaar gehouden hebt er niet meer. Ze is er niet meer. Wat dat betreft heeft de man gelijk, maar - ook al klinkt het wreed - als hij iets wil beginnen met een andere vrouw, zal hij eerst van zijn vrouw moeten scheiden. En hij moet erover waken dat er goed voor zijn vrouw gezorgd wordt'.

De interviewer onderbrak hem: 'Ja, maar hoe zit dat dan met de trouwbelofte: in goede en slechte tijden, tot de dood ons scheidt?'. Robertson: 'Ja, maar dit is ook een soort van dood. Het is een ethische kwestie, daar ga ik niet over. Maar ik zou zeker tegen die man zeggen dat hij zich niet schuldig hoeft te voelen als hij gezelschap zoekt, omdat hij eenzaam is. Want zijn vrouw is er inderdaad niet meer. Ze is een wandelende dode'.

Robertson had het niet over Alzheimer in het algemeen, maar over een vergevorderd stadium ervan, waarbij het gaat om het verlies van het subject. Hij had het ook niet over aftaaien als het een beetje moeilijk wordt. Je kunt je diep demente partner dagelijks bezoeken, verwijten aanhoren en toch blijf je voor haar een vreemde. Heb je dan op een bepaald moment je plicht niet gedaan? En Robertson zei ook niet dat dat beter was om te scheiden, alleen dat het beter was dan vreemd te gaan. Hij zei dat hij het niet zou veroordelen, gezien de omstandigheden en dat de man voor zijn vrouw moest blijven zorgen.

Evengoed wordt Robertson nu een hypocriet genoemd door de liberalen en een ketter door de christenen, want 'wat God verbonden heeft, mag de mens niet scheiden'.

Bron(nen):   Slate