‘De Turkenmoordenaars zijn een schande voor Duitsland’

Ze schoten hun Turkse slachoffers van dichtbij in het gezicht en filmden dat. De beelden waren bedoeld voor een propagandafilm naar de media en naar internet, waar hij vast een hit was geworden. Zo breidt de zaak zich uit.
De Duitse politie verdenkt de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU) van een tweede aanslag in Keulen. De autoriteiten in Düsseldorf hebben maandag laten weten dat de NSU wordt verdacht van een aanslag met springstof in Keulen in 2001 waarbij een jonge Duitse van Iraanse komaf in de winkel van haar ouders zwaargewond raakte.

De bende wordt op basis van bij de verdachten aangetroffen materiaal al beschuldigd van een aanslag met een spijkerbom in 2004 in Keulen. Daarbij raakten 22 mensen gewond, de meesten van Turkse komaf. De koelbloedige moorden op allochtone winkeliers door een extreem-rechtse terreurgroep zijn een 'schande' voor Duitsland, heeft bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd bij de opening van het CDU-congres in Leipzig.
'Dit is onbegrijpelijk. Wij denken dat rechts-extremisten verantwoordelijk zijn voor verschrikkelijk geweld', zegt Merkel. 'Het is een schande en vernederend voor Duitsland.'

Vier personen zijn in verband gebracht met de bende. Minister Hans-Peter Friedrich (Binnenlandse Zaken) laat onderzoeken of er een groter netwerk achter de moorden zit. En waarom de bende jarenlang zijn racistische gang kon gaan.