„Ik blijf het een smerige vertoning vinden, die Gay Pride.”

Niet iedereen vind de Canal Pride, met boten vol met homo's aangenaam. Maar als je politieman bent kun je daarover beter niet twitteren. Dat deed Remco de Jong, rechercheur van de politie Groningen, wél: „Ik blijf het een smerige vertoning vinden, die Gay Pride. Jammer dat Elsevier spreekt over Hollands Glorie. Beter past Hollands Goorie.” Dat schreef de politieman gistermiddag. De boodschap leidde (uiteraard) tot woedende reacties op sociale media. „Dat hoort niet bij een rechercheur”, luidde de kritiek. De Jong verwijderde het bericht na alle commotie. „Dit is mijn persoonlijke mening en staat los van mijn ambtelijke handelen als politieman”, liet hij weten. Ook de politie Groningen mengde zich in de discussie. „De tweet over de Gay Pride van één van onze medewerkers is op persoonlijke titel. De politie deelt deze mening niet. We gaan met hem in gesprek”.

23 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. domen099

  Graag sluit ik me aan bij Remco de Jong. Ik vind het altijd een zielige, decadente vertoning. Maar goed, we leven in een vrij land. Remco heeft hopelijk als individu ook het recht zijn mening te uiten, ook al is hij toevallig rechercheur. Groeten. Frank

  • Apekool

   Politieambtenaren hebben een bijzondere status in ons land – zo mogen zij ook opsporen en aanhouden buiten hun diensttijd, sterker nog, ze moeten ingrijpen al naar gelang de omstandigheden.
   Dat maakt het moeilijk een verregaand recht op meningsuiting onverkort uit te oefenen – een impliciete keus die je maakt als je agent wordt.

   (in antwoord op domen099)
   • Bert Schimmel

    @ Apekool: Ik ben het helemaal eens met jou, politieagent ben je 24/7, ook privé.

    (in antwoord op Apekool)
   • FritsB

    Klopt, en daarom was het beter geweest als De Jong eens een keer zijn aandrang om te twitteren had beheerst. Waarom dan toch zo’n opmerking? Vermoedelijk zijn heel veel mensen het met hem eens, maar dat is geen reden om er dan als buitenstaander je mening over te geven.

    (in antwoord op Apekool)
 2. opa

  Ik vind het ook een ZEER WALGELIJKE vertoning!
  zielige mensen die het ander/homo zijn op deze manier belachelijk en smerig maken, als ze geaccepteerd willen worden in de maatschappij moeten ze eerst leren om normaal te doen…….maar dan NIET op deze manier

  • marianne martens

   wat is normaal doen, als je normaal doet ben je ( ab )normaal. Met normaal kom je niet ver in het leven. Uw normaliteit is geen norm voor anderen. Freud zou er wel raad mee weten met het woord belachelijk en smerig.

   (in antwoord op opa)
   • Heldoppantoffels

    haha ja mooi hè al die mannen die zo hard bezig zijn om hun ‘mannelijkheid’ te verdedigen.

    (in antwoord op marianne martens)
 3. KeesvdP

  Als de bedoeling is dat ze op deze manier meer geaccepteerd worden in de maatschappij dan werkt dat bij mij in ieder geval niet. Ik heb alle respect voor homo’s en lesbienes maar om je op deze manier te presenteren slaat nergens op. Het is soms een seksistische bende in die optocht en heeft niets meer met respect te maken, datgene waar ze eigenlijk aandacht voor vragen.

  • Heldoppantoffels

   De weerstand bij onszelf over deze onderwerpen ons vaak wat vertellen over iets dat in ons leeft…

   (in antwoord op KeesvdP)
 4. Peter

  Iedereen heeft het recht op een mening of een gedachte. Maar sommige figuren moeten daarmee oppassen en staatshoofden helemaal.
  Hij had het ook anders kunnen zeggen zonder op elke slak zout te leggen en ik leg graag zout op elke slak. Ze zijn toch allemaal al week.

  Niemand is 100% hetero. En ook is niemand 100% homo. Maar dit is gewoon overdreven. Ook al heb je geen keuze dan nog kun je je zelf gedragen. Moet het nou echt allemaal zo of ben je gewoon een extreme exhibitionist/e ? Ik kijk helemaal nergens naar, maar dan vind ik het zomerkarnaval beter. Nee, ik doe ook niet aan karnaval. Als je geaccepteerd wilt worden doe je het zeker niet zo. Op deze manier is het inderdaad walgelijk. Een gewoon Nederlands woord. Op zich niks mis mee. Ik ben ook niet trots dat ik hetero ben. Heeft niks met trotsheid te maken. Gelukkig heb je ook normale homo’s. Net als je normale hetero’s hebt. Nee, ik ben niet normaal. Doodnormaal. 😉

  • Heldoppantoffels

   Ik begrijp gezien je reactie (je vindt het walgelijk) dat je hetero bent, ik heb er zelf ook niets mee maar tegelijkertijd zie ik ook wel in dat zij een statement maken. Dat statement is vanuit mijn objectieve gezichtsveld toch nog steeds nodig, gezien de onderdrukking van homoseksualiteit.

   (in antwoord op Peter)
 5. Buiten

  Wij hebben ook een zoon (25) die Homo is maar die komt u gelukkig niet tegen in Amsterdam. Onze homo zoon zou nooit aan dit soort provocerende gebeurtenissen meedoen. Hij gedraagt zich gelukkig net zo als zijn (normale) broers en zussen hij wekt ook geen homo achtige irritaties op als hij tussen andere mensen is. En daarom hebben wij hem als ouders lief en ook gerespecteerd in zijn anders zijn. Het is een gewone rustige zorgzame homo…….dus die bestaan inderdaad ook! Voor ouders is een homo kind ook best heel moeilijk hoor. Nederland is inderdaad een vrij land, misschien iets
  “te vrij” geworden?…… want waar is toch ons fatsoen gebleven??
  Fijne zondag verder

  • zo_maar

   Ik vind dit een lieve reactie. Hier spreekt uit dat u moeite heeft gehad het te accepteren en het wel accepteert. Knap. Ik hoop (want die zin viel me op) dat u vindt dat hij zich niet alleen net zo normaal gedraagt, maar ook net zo normaal is als zijn broers en zussen.

   (in antwoord op Buiten)
   • Heldoppantoffels

    ja zo kun je die woorden ook interpreteren. Ik krijg er een beetje irritatie van, “hij gedraagt zich gelukkig net zo als zijn (normale) broers en zussen”. HOEZO net zoals zijn –> normale <— broers en zussen???? Is hij niet 'normaal' dan? Anyway dat was wat er bij mij opkwam.

    (in antwoord op zo_maar)
  • Lio

   Ze mogen een dag per jaar hun feestje vieren in Amsterdam. Het hindert mij niet. Er is niets mis met zo’n evenement. Wel eens op carnaval geweest in Rotterdam? Het is precies hetzelfde maar dan voor Hetero’s, ook homo’s, kan natuurlijk ook. Maar het is precies hetzelfde. Maar je hoort mensen niet daarover zeiken.

   (in antwoord op Buiten)
  • Jan Duine

   En op een dag krijgt uw zoon (wat ik voor hem hoop!) een relatie met een lieve vriend. Zitten ze samen, hand in hand en verliefd, bij u op de bank; geven ze elkaar liefdevolle kusjes (ik zeg kusjes, dus niet uitgebreid zitten tongen). Hoe vindt u dat? Of valt dat bij u onder de categorie “provocerend”?
   Kijk, als u het bv evenzeer “moeilijk” heeft met het Rotterdams Zomercarnaval, waar het voornamelijk om “hetero-bloot”( beetje rare uitdrukking) gaat, kan ik u volgen.
   Maar veel mensen nemen (soms behoorlijk) aanstoot aan de GayParade, terwijl ze het bloot van het Zomercarnaval “wel leuk” vinden…

   (in antwoord op Buiten)
   • Jan Duine

    Overigens: iedereen focust zich op die boten waarop mannen en vrouwen “enigszins” ontbloot staan te dansen (“what’s the problem!”, maar ok..). Maar er zijn ook genoeg boten waarop mensen staan die “min of meer volledig gekleed” zijn….
    Het is nu eenmaal , zéker ook in Nederland, nog steeds hard nodig dat de LBGT community een statement maakt. Laat zien dàt ze er gewoon zijn en vooral: dàt ze er mógen zijn!
    Overigens hoef je absoluut niet tot de LBGT community te behoren om met de parade mee te doen en je statement! Voor iedereen van harte toegankelijk!
    En ook gewoon een mooi feest!

    (in antwoord op Jan Duine)
  • Heldoppantoffels

   Toch druipt de frustratie uit de letters… Hij gedraagt zich gelukkig net zoals zijn (??NORMALE??) broers en zussen. Dus hij is niet normaal? Haha moeilijk hè loslaten en accepteren dan iemand die je dierbaar is andere keuzen maakt? Het mooie is dat als je iemand werkelijk liefhebt dat het niets uitmaakt of deze liefde heeft voor iemand van het gelijke geslacht.
   Als je vraagt waar ons fatsoen is gebleven, waar doel je dan eigenlijk op?
   Overigens zal je mij ook niet verlekkerd zien kijken naar de botenoptocht, maar ik gun het een ander wel. Misschien ook wel logisch dat homoseksuele mensen hun tocht op deze manier uitvoeren als je je bedenkt dat er al heel lang sprake is van onderdrukking.

   (in antwoord op Buiten)
 6. marianne martens

  Het uiterlijk van de Gay Pride is geëvolueerd van bijna bloot tot meer bedekt, je zou zeggen prudenter geworden.Er zijn steeds meer boten bijgekomen met groepen die gelukkig meedoen en zich willen laten zien. Een Marokkaanse boot mee, heel dapper van de mannen en vrouwen. Het is ook de macht van het getal, het is een van de jaarlijkse manifestaties waar je met heel veel bent en dat is gewoon prettig.De vrolijkheid is aanstekelijk. Daarnaast is het een grote groep die het ” geld” flink laat rollen.
  Een politie agent zegt ” smerig vinden etc “, dat deze man geobsedeerd is door pimpels, die mogelijk zichtbaar zouden zijn, is echt zijn grote probleem en hij heeft als gezagsdrager discriminerende opmerkingen gemaakt. In het huidige zwerk ” oerstom. Mijnheer of Mevrouw Buiten heeft ook een zoon die heel gewoon is. Kan er aan toevoegen dat 3/4 van de poten en potten er op hun werkdag oersaai uit zien, niet van normaal!? te onderscheiden. Dat ouders het er in eerste instantie moeilijk mee hebben is begrijpelijk maar het familielid die ” anders” zou zijn, heeft het in het begin ook moeilijk.Kommer en kwel is evenredig gelijk.

 7. Lio

  Anno 2014 zijn de meeste Nederlanders net zoals de meeste moslims tegen de homo’s. Het verschil is dat de meeste Nederlanders hypocriet cq. slim genoeg zijn om dat te ontkennen en de meeste de moslims dom cq. eerlijk genoeg zijn om dat toe te geven.

  • Heldoppantoffels

   Wat een fantastisch schoolvoorbeeld van projectie!!!

   (in antwoord op Lio)
 8. Jan Duine

  En nog een tip voor degenen (ws veelal mannen), die zich aan de “blote” mannen (veelal goed gebouwd: zelf een buikje misschien?) storen: focus je op wat je wel mooi vindt.

  Mijn vrouw en ik hebben wel eens onverwacht meegedaan aan de GayPride in Lille (waren we toevallig een weekend). ‘s Avonds waren we uitgenodigd op één van de afsluitende feesten, waar ook vrouwelijke en mannelijke dansers optraden. Ging het overgrote deel van mijn aandacht uit naar de vrouwelijke- en dat van mijn vrouw naar de mannelijke dansers.

  Nou stoor ik me totaal niet aan mannelijke dansers met hun gespierde lichamen (hoewel: béétje jaloers?), maar mijn focus ligt nou eenmaal meer bij vrouwen.

  Prima feest: heerlijke sfeer, gezellige mensen!

Reacties niet toegestaan