Het huwelijk wordt een statussymbool

In de VS is trouwen lang niet meer zo populair als vroeger. Volgens de laatste gegevens heeft het aantal huwelijken een historisch dieptepunt bereikt. Slechts iets meer dan de helft van de Amerikanen zijn op dit moment getrouwd, een daling van 72% in vergelijking met de jaren 1960.

Desondanks wil een meerderheid van de Amerikanen (61%) alsnog trouwen, zelfs als ze geen al te rooskleurig beeld hebben van het huwelijk. Bijna de helft (47%) van de mensen die vinden dat het huwelijk verouderd is, hopen toch ooit te trouwen. De grootste tegenstanders van het huwelijk zijn gescheiden mensen: slechts 27% vindt trouwen voor herhaling vatbaar.

De afname van het aantal huwelijken heeft te maken met de leeftijd waarop men trouwt. Tussen hun 18e en 35e en na hun 45e trouwen mensen minder dan vroeger, maar tussen hun 36e en 45e is het huwelijk nog altijd even populair, zo niet populairder. In 2010 was slechts 9% van de mensen tussen de 18 en 24 jaar getrouwd in vergelijking met 45% in 1960.

Dat mensen later trouwen kan positief zijn. Misschien zijn ze ouder en wijzer voordat ze een verbintenis aangaan, maar opleiding en etnische achtergrond spelen ook een rol. Hoogopgeleiden en blanken trouwen vaker. Het huwelijk verliest zijn status van sociale verplichting en wordt eerder een statussymbool, het relationele equivalent van een dure auto of een zeilboot.

Bron(nen):   Time