Leerzaam: hier zouden de raketten terecht komen als Gaza in Zuid-Holland lag

Op de site Quartz kan je Gaza tot je eigen werkelijkheid omtoveren. Je kunt een kaartje van Israël en Gaza over een Nederland schuiven: kijk wat er zou gebeuren als Gaza in je eigen achtertuin ligt. En of je het dan nog niet erg vindt. Voor Nederland: als Gaza bij Katwijk zou liggen, dan lag Den Haag dagelijks onder vuur. En Rotterdam, Het Gooi, Amsterdam, regelmatig. De Qassam-rakketten komen niet verder dan 10 kilometer, maar met de nieuwste Fajar tot 75 kilometer. Dat zou de hele Randstad zijn.

25 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  En Amsterdam blijft weer buiten schot.

  Kunnen we Gaza niet een beetje naar het noorden verplaatsen? 😀

  Wat is Israel toch een klein landje! En dan te bedenken dat die zuidelijke punt enkel woestijn is met daarin de dode zee…

  En zelfs dat kleine stukje land wordt hen niet gegund, te midden van 1 miljard moslims met zeeën van ruimte. Uiteraard slaat Israel soms veel te hard terug, maar het is te begrijpen dat de Joden die letterlijk door vijanden omringt worden die hen het liefste allemaal zouden doden geen halfzachte maatregelen neemt.

  Stel je voor dat heel Europa ons Nederlanders het liefst de zee in zou drijven, en in Nederland zou inderdaad zo’n gazastrook liggen waarvan de inwoners ons elke dag met 5-10 raketten zouden bestoken….

  Verder zouden de Polen een president hebben die elke dag ons bestaansrecht ontkent en die wellicht aan nucleaire wapens werkt. Frankrijk/Belgie zou juist een grote revolutie hebben gehad waarbij de Nederlander-haters aan de macht zijn gekomen. Duitsland is in revolutie. Ook daar willen de meeste revolutionairen Nederland het liefst dood hebben. Wat zouden wij doen?

  Praten en praten en praten terwijl de raketten blijven komen?
  Of zouden we ons bewapenen en van ons af bijten?

  Wat zouden wij doen als elke dag onze buurman ons huis binnenkomt en op onze kinderen schiet. Hij raakt geen drol en er zitten alleen wat butsen in de muur, maar hij komt wel elke dag. En 1x in het half jaar raakt hij een knie of een vinger.

  Het Palestijnse volk is zeker betreurenswaardig, en helaas een pion in de handen van de haatvijanden van Israel. Ik wens de Palestijnen het allerbeste, en denk dat de 2-staten oplossing de beste oplossing is. Maar in deze Gaza-oorlog ligt mijn sympathie volledig bij Israel.

  • WimB

   Het zoveelste Israël-slachtoffer verhaal. Wanneer gaat u, en met u vele anderen, eens inzien dat het hier niet zozeer gaat om een Israël dat bedreigd wordt (dat wordt het), Israël dat in ieder geval gedeeltelijk in z’n recht staat (dat staat het), maar over het feit dat Israël al jaren niet in staat is om op adequate wijze om te gaan met z’n eigen superioriteit. Want eigenlijk heeft Israël de oorlogen met z’n buren al lang gewonnen en is zowel economisch als militair vele maten te groot voor de volkeren eromheen (Israël kan al jaren Iran vernietigen.., niet omgekeerd), maar faalt het structureel in het bouwen van een samenleving met die volken. Zoals de geallieerden met torenhoge sancties na de eerste wereldoorlog, de tweede al in de agenda plaatsten, zo bouwt Israël actief mee aan een klimaat waarin Hamas terreur een voedingsbodem kan hebben, want terreur groeit alleen op dorre akkers.

   Als je vind dat de Arabische wereld fout zit met extremistische en haatdragende taal, waarom accepteer je dan dat je eigen kolonisten zich in woord en daad tot hetzelfde niveau verlagen? Als die kolonisten en andere extremisten niet
   de opinieleiders van Israël zijn, hoe kan het dan dat een zo intelligent volk
   zich wel door deze extremisten laat gijzelen? Als Israël vrede wil, waarom
   vermoordt het dan de eigen leiders die daar ook aan werkten?

   Ik ben het zat om constant verhalen te lezen die teruggaan tot duizenden jaren geleden om aan te tonen wie het recht heeft op welke steen, welke berg en welke boom. Ik begrijp dat er een historie is die zo pijnlijk is dat hij voor veel anderen niet te bevatten is. Maar ik begrijp ook dat het nooit iets oplost als je in die historie en het eigen gelijk blijft hangen. 6 Shin Beth-leiders vertellen in de documentaire Gatekeepers dat de moed nodig is om – vanuit je eigen kracht – zelfs met de grootste vijand het gesprek aan te gaan. Waarom begrijpen zij die midden in de frontlinie hebben gestaan dit wel, maar kunnen zelfs commentatoren op duizenden kilometers deze wijsheid niet opbrengen?

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Mijn verhaal gaat niet duizenden jaren terug.

    En ik hoop op het beste voor de Palestijnen. Maar tegen haat is niet te vechten. Je ziet overigens dat het op de West Bank nu stukken beter gaat. Het probleem is vooral Hamas.

    Overigens is het niet alleen Israel dat een probleem heeft met Hamas, Egypte heeft de grens met Gaza ook gesloten.

    De extreme kolonisten zijn ook gevaarlijke gekken en ik ben blij dat die worden aangepakt door de Israelische overheid. Als de Palestijnen dat zouden doen met hun terroristen zou het probleem opgelost kunnen worden.

    De Palestijnen zijn het grootste slachtoffer in deze zaak! Arme bevolking, gegijzeld door hun eigen leiders. Toch blijft mijn sympathie bij Israel. Het Palestijnse volk is geen Noord Korea. Ze kunnen zichzelf bevrijden van Hamas, en daar ligt toch de sleutel. Zolang de bevolking Hamas accepteert zijn dit de consequenties. Voor Israel is dit niet op te lossen. Als het wel op te lossen zou zijn (zonder keihard toeslaan) dan had Israel dit allang gedaan.

    (in antwoord op WimB)
    • WimB

     “Voor Israel is dit niet op te lossen. Als het wel op te lossen zou zijn
     (zonder keihard toeslaan) dan had Israel dit allang gedaan.”

     Dat is nu juist het punt. Waar israël militair superieur is, faalt het structureel in z’n rol als overwinnaar. Waar vele voorbeelden in de wereld duidelijk maken dat nation building na een gewonnen oorlog vele malen moeilijker is dan het winnen van de oorlog zelf, heeft Israël stelselmatig de ogen gesloten voor deze realiteit.

     Hamas heeft een deel van z’n populariteit bereikt via het sociale pad (de ziekenhuizen, scholen etc.), ongeacht wat de achterliggende gedachte was. Als Israël al iets aan die tak van ‘nation building’ heeft gedaan, heeft het dat in ieder geval goed verborgen weten te houden. Integendeel, terwijl iedereen al weet dat Israël militair de bovenliggende partij is, stuurt de IDF trots een video de wereld in waarin we een raket een auto in tweeën zien splijten. Wat is het nut daarvan? Iedereen wist allang dat ze goed kunnen richten. Kun je een vijand ook meerdere keren overwinnen?

     Het drama van Israël is het drama van een land dat de oorlog al lang gewonnen heeft, maar dat zelf nooit heeft beseft. En daarom blijft het oorlog.

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Israel kan nooit winnen omdat de Palestijnen (geindoctrineerd) de Joden haten.
      Israel stuurt dagelijks grote hoeveelheden voedsel en medische hulp naar de Palestijnen.
      Ook nu wordt bij elke aanval op Hamas(!!) de bevolking van Gaza gewaarschuwd per telefoon, sms en met flyers dat de aanval op handen is(!!)
      Israel levert gratis stroom aan de Gaza strook.

      Tegen geindoctrineerde haat is geen middel bestand!
      U bent naief. U bent (gelukkig!!!) een vriendelijk westers democratisch mens, maar u denkt dat uw vriendelijke aard te projecteren is op de Gazastrook. Dat is helaas niet zo. Was het maar zo.

      Gelukkig toont de West Bank de laatste jaren aan dat er progressie geboekt kan worden als beide partijen maar mee willen werken. Daar is het rustig. Voor de West Bank is er denk ik wel hoop op de middellange termijn.

      Voor de Gazastrook moet eerst Hamas weg. En alleen (te) vriendelijke naievelingen denken dat het anders kan.

      (in antwoord op WimB)
     • Jannie Ooms

      De Palestijnen zijn geïndoctrineerd, zegt u? Door hun ouders en grootouders dan zeker, die door de Joden van huis en haard zijn verjaagd. Gek hè, dat de onvrede daarover generaties lang doorwoekert?

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Nee, door Hamas. Voor 1970 was er niet eens zoveel haat tussen Joden en Palestijnen en leefden en werkten ze gewoon door elkaar (Zoals nu nog in Jeruzalem).

      Er zijn ook geen Palestijnen verjaagd door de Joden. Er zijn Palestijnen gevlucht toen Egypte cs. in 1948 Israel aanvielen en de Palestijnen aanmoedigde om het land te verjagen tot de Joden allemaal weg zouden zijn. DIE Palestijnen leven nu in vluchtelingen kampen (al 60 jaar!) in Jordanie etc. (waar ze er nog slechter aan toe zijn dan de Palestijnen in de Gaza strook, laat staan de Palestijnen in de West Bank)

      Het best hebben de Arabieren (Palestijnen) het die gewoon in Israel wonen en daar met het gewone leven meedoen, politieke partijen oprichten, etc. Die hebben het net zo goed als de Joden.

      Dus hiërarchisch:
      1. Arabieren in Israel die gewoon meedoen hebben het het best
      2. Arabieren in de West Bank die geen terreur meer voeren doen het aardig
      3. Arabieren in Gaza die Hamas kozen en raketten afschoten hebben het slecht (ook doordat Egypte ze buitensluit)
      4. Het slechts hebben de Palestijnse vluchtelingen het in Arabische landen.

      Je zou nog een groep in kunnen voegen tussen 2 en 3, dat zijn de overige Arabieren die in Arabische faalstaten wonen waar ze worden uitgebuit en onderdrukt. DIe hebben het slechter dan in de West Bank maar beter dan in de Gazastrook. (Hoewel vrouwen in Saudi Arabie dat laatste zullen ontkennen).

      (in antwoord op Jannie Ooms)
     • Theo Van Der Linden

      Een uitermate vermakelijke reactie als ik die leg naast uw andere reacties die onder meer gericht zijn tegen allochtonen (moslims) die in Nederland wonen.
      Daar heeft u het over invloed van imams en dergelijke, maar zodra die moslims zich Palestijn noemen draait u 180 graden en zijn het ineens schatten van mensen die erg begripvol zijn.

      Misschien slim uw eigen schrijfsels eens naast elkaar te leggen en goed door te lezen.

      (in antwoord op Jannie Ooms)
     • WimB

      Als u mijn verhaal zou willen begrijpen zou u begrijpen dat er ook andere methoden zijn om iets te bereiken. Stroom leveren is prachtig, maar weegt niet op tegen het onnodig platwalsen van een haven, om maar eens een voorbeeld te noemen. Hamas moet weg, maar dat gaat niet met alleen militair ingrijpen.

      Wat betreft haat door indoctrinatie, ik neem aan dat u de documentaire over Hebron gisteren op TV2 gemist hebt. Kolonisten kindertjes van 7 jaar oud die naar een huis wijzen en zeggen: ‘Daar wonen arabieren, wat haat ik die stank’ en een kolonisten moeder die waar haar kinderen bijstaan een eenheid feliciteert met het doden van twee terroristen en een andere eenheid aanmoedigt met de woorden: ‘U heeft nog twee weken om deze cijfers te verbeteren’ . U verwijt mij naïviteit, maar u wilt niet zien in welke mate haat en indoctrinatie ook in Israëls eigen maatschappij een rol spelen. Je kunt niet stellen dat deze kolonisten slechts irrelevante extremisten zijn, als je tegelijkertijd de haat en indoctrinatie bij de palestijnen als de kern van het probleem ziet.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Ja, die Kolonisten bedoel ik ook. Heb ik ook al meerdere keren geschreven. Dat die haat-kolonisten ook aangepakt moeten worden, en gelukkig gebeurt dat ook door de Israelische overheid.

      Verder schreef ik meer dan stroom.
      En ja, in oorlog gaan dingen kapot. Ook havens. Dat is diep triest.Wat u kennelijk niet wilt aanvaarden is dat Hamas niet wil dat de Gaza strook wordt opgebouwd en dat het Israel niet toestaat om de Gaza strook economisch te laten groeien.

      In Asdod staat de krachtcentrale die de Gaza strook van energie voorziet. Hamas schiet continu raketten op deze centrale, en als dan de energie in de hele Gazastrook weer uitvalt krijgt Israel de schuld dat er geen elektriciteit is.

      Verder herhaal ik: waarom gaat het in de West Bank wel goed?
      Bent u het dan niet op z’n minst met me eens dat Hamas een probleem is?

      (in antwoord op WimB)
     • WimB

      Vooralsnog worden die haat kolonisten vooral beschermd, maar dat is niet wat ik bedoel. Het gaat me erom dat u haat-indoctrinatie door Hamas binnen de palestijnse maatschappij als een essentieel deel van het probleem ziet, maar haat-indoctrinatie door kolonisten binnen binnen de Israëlische maatschappij reduceert tot een bagatel, terwijl deze groep wel degelijk invloed heeft op politiek en opinie.

      U heeft me nog steeds niet horen zeggen dat Hamas geen probleem is, ik verwijt Israël alleen ineffectieve methoden om dit probleem weg te nemen. Men bestrijdt Hamas primair militair, maar bekommert zich maar beperkt over de voedingsbodem voor Hamas. Als je kakkerlakken opruimt, maar de keuken is smerig, zijn ze zo weer terug.

      Wat betreft het voorbeeld van die haven, daar zouden mortieren staan. Die zijn overigens nooit aangetroffen, maar hadden ook vernietigd kunnen worden zonder alles plat te walsen. Het is één van de voorbeelden van wat ik Israël’s ineffectiviteit noem; waar andere landen al decennia begrijpen dat ‘collateral damage’ zeer negatieve effecten heeft, lijkt Israël daar weinig gevoel voor te hebben terwijl Hamas het optimaal benut in haar propaganda.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Een deel van de Joodse bevolking is inderdaad verziekt door indoctrinatie en haat. Dat kan iedere westerling die door een ultra orthodoxe wijk is gelopen bevestigen. Dat wil ik zeker niet bagatelliseren. Wel denk ik dat verhoudingsgewijs de ‘haat’ onder de Gaza-bewonders vele malen groter is. Het merendeel van de Joden wil gewoon vrede en een 2-staten oplossing. (maar dat laatste alleen als dit vrede garandeerd).

      Ik geef u mee dat Israel niet handig opereert en inderdaad defensie een veel hogere prioriteit geeft dan de opbouw van Gaza. Ik denk dat de waarheid in het midden ligt. Gaza wil niet, en Hamas al helemaal niet, worden opgebouwd, en Israel zet zich er niet genoeg voor in. Maar daarbij moet gezegd worden dat de ‘vrienden’ van Gaza (Egypte, Saudi Arabie, Iran, etc.) er nog minder voor doen dan Israël.

      Het is maar de vraag of we van de Joden moeten verwachten dat ze Gaze heropbouwen, terwijl ze zo erg worden gehaat door Gaza, terwijl de rest van de omgeving in het MO niks doet. (sterker nog: de haat aanwakkert (Iran)).

      (in antwoord op WimB)
     • WimB

      “Het is maar de vraag of we van de Joden moeten verwachten dat ze Gaza heropbouwen, terwijl ze zo erg worden gehaat door Gaza, terwijl de rest van de omgeving in het MO niks doet.”

      1. Doet de rest te weinig? Mee eens, maar misschien was het in dit verband effectiever geweest Egypte – want zelf ook zoveel last van Hamas – zelf ook uit te nodigen i.p.v. de beschietingen alleen even te stoppen toen ze in Gaza langs gingen? Tenzij dat is gebeurd, maar dat heb ik dan gemist.

      2. Moeten we dit verwachten, ondanks de haat? Ja, dat is de crux van m’n commentaar op Israël, dat dat te weinig wordt beseft. Als een land sterk genoeg is om een oorlog te winnen, veronderstelt de internationale opinie dat het land ook het vermogen en diplomatieke gaven heeft om de zaken erna te regelen. Ondanks de weerstand, ondanks georganiseerde haat, als dat je niet lukt heb je uiteindelijk verloren. Zo zal de historische beoordeling van de Amerikaanse rol in Afghanistan niet gebeuren op basis van de rechtvaardigheid van de inval en het winnen van die oorlog, maar voornamelijk op de staat waarin ze het gebied uiteindelijk achterlaten. Is dat rechtvaardig? Misschien niet altijd, maar de realiteit is het wel.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Laat Israel dan eerst de oorlog echt winnen. (en ja, dat doet pijn). Dan verwacht ik inderdaad daarna van hen dat ze de boel opbouwen.

      Gaza is klein dus dat moet effectief snel lukken. Maar eerst de kern van het probleem aanpakken.
      Dat betekent dan wel een tijdelijke bezetting.

      Ik ben het met je eens dat Egypte daarbij moet worden betrokken. En uiteraard moet Gaza weer onder het normale Palestijnse gezag komen te staan.

      (in antwoord op WimB)
 2. Sara10101

  Als Gaza bij Katwijk zou liggen zouden ver uit de meeste burgerdoden in Katwijk vallen…

  • RhodBerth

   En als de Gaza-inwoners dezelfde overheid zouden kiezen als de inwoners van Katwijk dan zou er binnen 2 weken geen enkele burgerdode meer vallen.

   (in antwoord op Sara10101)
 3. Pietje_Precies

  Als Katwijk niet steeds raketten op Friesland zou schieten, zou het ook geen raketten regenen in Katwijk….

 4. grasspriet

  En de kaart over Nederland schuiven is leerzaam omdat….. ???

 5. tim

  Laten we anders 500000 joden in friesland settelen….kijken of we dat zo prettig vinden…raketten en haat is het probleem niet. De beslissing om aanhangers van 1 religie een eigen staat te geven…dat is de kern van het probleem…joodse lobby maakt meer kapot dan je denkt….elke ‘lobby’ is per definitie corrupt

  • RhodBerth

   Vreemde vergelijking, in Friesland wonen heel veel Friezen en vrijwel geen Joden. In Israel woonden al heel veel Joden. Bovendien ging het niet om aanhangers van de religie. De meeste Joden zijn niet religieus. (En Israel is een seculiere staat). Het ging om de leden van het Joodse volk.

   (in antwoord op tim)
 6. Edward_II

  Weer een misselijke eenzijdige weergave van zaken, die enkel kan provoceren tot polariserende reacties. “De pot is zwart!”, “Nee, de ketel is zwart!”
  Het zijn gewoon twee stammen barbaren die elkaar naar het leven staan, met aan beide zijden extremisten die de andere partij het liefst uitgeroeid zien en die ieder initiatief tot verzoening of zelfs maar kalmering saboteren.

  Totdat de gematigden aan beide zijden het overwicht krijgen is er maar een mogelijke oplossing: alle hulp aan beide zijden staken, ze al het moderne wapentuig afnemen en ze voorzien van een lading knuppels en zwaarden, zodat ze het op Bijbelse/Koranse wijze kunnen uitvechten. Met uiteraard iedere dag live-beelden van de slachting op SBS6.

  • Peter Bakker

   De joden kwamen niet naar een Palestijnse staat en verdreven de Palestijnen. De joden kwamen naar een stuk woestijn van de Britten, met relatief zeer lage aantallen arabieren(dus niet Palestijnen, want die bestonden toen nog niet), en begonnen daar land te kopen, dat land te bewerken en er een volwaardige staat voor henzelf op te bouwen. Die economische welvaart trok veel Arabieren uit de naburige landen -Syrie, Egypte, Transjordanie – aan, die ervan profiteerden en aanvankelijk in vrede naast de Joden leefden. Deze Egyptenaren, Syriers en Transjordaniers en hun nakomelingen zijn wat tegenwoordig wordt verstaan onder ‘Palestijnse vluchtelingen – die er zogenaamd al honderden jaren leefden voor de gemene joden kwamen’. Echter, op een gegeven moment vond het Arabische leiderschap in het gebied, onder leiding van de beruchte Mufti Hussein, oom van Arafat en goede vriend van Adolf Hitler, die een speciale SS eenheid van moslims had opgericht, dat de Joden niet in het Islamitische midden-oosten thuishoorden en begon de Arabische bevolking mbv vrijwel identieke propaganda als Hitler (er was zelfs een Nazistische radiozender) op te zetten tegen de joden. Dit leidde ertoe dat de spanningen opliepen, zeker omdat de Joden ondertussen in Europa in de zwartste dagen van de geschiedenis zaten en dus steeds meer naar het mandaatgebied trokken. De Joden moesten zich verdedigen tegen Arabische aanvallen, begonnen ook zelf aan te vallen en uiteindelijk leidde dit tot een burgeroorlog waarbij aan beide kanten misdaden werden begaan. Dit leidde ertoe dat de Britten hun handen ervan aftrokken en het mandaat afliep. Op dat moment riep Israel de onafhankelijkheid uit en werd dezelfde avond aangevallen door de legers van alle omringende Arabische landen, die de Arabieren opriepen om uit de weg te gaan – zij zouden even alle Joden afslachten en dan konden ze terugkomen. De rest is geschiedenis, Israel hield vol. Alle Joden uit Arabische landen werden verdreven maar grotendeels opgevangen in Israel, De gevluchte Arabieren werden ‘Palestijnen’ en in de omringende Arabische landen in concentratiekampen gezet waar ze tot op de dag van vandaag zitten, fokkend als konijnen. Omdat de VN van de honderden volkeren op aarde enkel voor de Palestijnen een afwijkende definitie van vluchteling hanteert is het aantal ‘vluchtelingen’ inmiddels opgelopen tot zo’n 4 miljoen.
   Ondertussen is het oorspronkelijke doel, Israel wegvagen en Joden afslachten, nog steeds niet voltooid maar staat hoog op de agenda, zoals expliciet te lezen in het Hamas handvest. De middelen hiertoe zijn gelukkig beperkt, te weten zelfmoordaanslagen en raketaanvallen, maar gevaarlijk genoeg voor Israel om tegen op te treden, zoals de afgelopen dagen weer het geval is. (bron: Geenstijl)

   (in antwoord op Edward_II)
   • Edward_II

    Goh, wat een leuk sprookje! Doet me denken aan de geschiedenisboekjes uit de nazi-tijd, waarin het Arische ras alle gelijk van de wereld had en de niet-Ariers allemaal kwaadwillende duivels waren.

    (in antwoord op Peter Bakker)

Reacties niet toegestaan