Agressie in groep 3: overbezorgde ouders of criminelen in de dop?

Opinie
door Chantal Caesdinsdag, 29 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In groep 3 van de Nijmeegse basisschool De Kampus (Lindenholt) terroriseert een groepje kinderen andere kinderen in de klas. Dat speelt al een hele tijd en ouders vinden - naar eigen zeggen - geen gehoor bij de schoolleiding. Vier kinderen zijn inmiddels door hun ouders van school gehaald. Diverse andere ouders denken er sterk over dit voorbeeld te volgen.
Vijf ouders vertellen, los van elkaar en anoniem, een soortgelijk verhaal aan De Gelderlander: 'Het is een drama. Kinderen slaan elkaar dagelijks bloedneuzen. Ze schoppen elkaars schenen blauw en rammen koppen van anderen tegen de muren. Daarbij roepen ze: Ik maak jou dood en ook jouw moeder’. De zoon van een andere ouder kreeg een briefje in de hand gedrukt met de mededeling dat ze zijn hond wilden doodmaken. 'Dit soort zaken zijn aan de orde van de dag. Let wel: in groep 3 van een basisschool. Gaat er niets veranderen, dan kun je over 12 jaar een cellencomplex vullen met wat hier bij elkaar zit', concludeert een ouder.
Volgens directeur Henri Arts van basisschool De Kampus zijn er ook genoeg ouders die vinden dat de school de kwestie prima aanpakt. De problemen begonnen toen de vaste juf ziek werd en er een invalkracht kwam. De gedragsdeskundige stelde vast dat de kinderen elkaars negatieve gedrag versterkten in de klas. Op grond daarvan is besloten 3 raddraaiertjes tijdelijk over te plaatsen naar een parallelklas. Hij vindt het vervelend dat ouders de publiciteit hebben gezocht: 'Dat komt de rust niet ten goede. We waren alweer op de goede weg'.