De fractie ziet hen als potentiële verraders, de buitenwereld als lafaards.

Opinie
dinsdag, 27 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De dissidenten in de CDA-fractie, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, slagen er nauwelijks in om in de coalitie tegenstanders van de politieke samenwerking met de PVV een stem te geven, stelt het NRC aan het eind van het jaar vast . Ze hebben amper invloed op de wals van de gedoogcoalitie. Volgens een medestander bevinden zij zich in een onmogelijke positie: „De fractie ziet hen als potentiële verraders, de buitenwereld als lafaards.”
Van het voornemen van Koppejan en Ferrier het CDA binnen de coalitie een „kleurrijk, duurzaam en sociaal” profiel te geven, komt volgens geestverwanten ook binnen de partij nog weinig terecht. Een zichtbare uitzondering was hun opstand tegen de voorgenomen uitzetting van de 18-jarige Angolees Mauro Manuel. Maar dat was dan ook meteen bijna het eind van het kabinet en van het duo.
Het probleem voor de dissidenten is dat hun activiteiten voor de buitenwereld niet zichtbaar zijn en gaan om details. Bovendien zijn hun stemmen voor de coalitie vaak niet essentieel, omdat de twee Kamerleden van de SGP dit kabinet informeel gedogen. De kritiek van Koppejan en Ferrier binnen de fractie leidt regelmatig tot ergernis, constateert NRC.
Bron(nen): NRC Betaald