Schrijver Nicolas Matsier in een interview over zijn ongeloof, en zijn besluit een boek te maken over het nieuwe testament. Het oude testament deed hij (met succes) een paar jaar geleden al.
En dat allemaal zonder te geloven in de god van de Bijbel. "Ik ben inmiddels diep overtuigd van de waarde van het christendom als de culturele factor nummer één in onze beschaving en in ons denken." "Jazeker. Ik ben volstrekt geneigd om dat volautomatische antichristendom dat heel erg en vogue is, te bestrijden. Het is namelijk een vertekening. Het christendom maakt onze bloedsomloop uit. Als het gaat over mensenrechten, hebben we het over een ontwikkeling die rechtstreeks uit het christendom is voortgekomen."
"Jawel, maar luister, ik zeg niet dat de kerk in zijn geheel, op een monolithische manier zou deugen. Daar heb ik het niet over. Ik zeg alleen maar dat het nogal radicale denken van het christendom ten opzichte van het jodendom dat daaraan vooraf ging, op het terrein van mensenrechten absoluut in dezelfde richting wijst als het humanisme, de Verlichting en voor mijn part noem je ook nog het marxisme." "Ik moet heel weinig hebben van de mensen die doen alsof de beschaving is begonnen in de achttiende eeuw of in de negentiende eeuw." "Ja, natuurlijk. Absoluut. Ik vind veel vormen van geloven primitief. Van de pure orthodoxie moet ik absoluut helemaal niks hebben. Die mensen nemen teksten letterlijk die niet letterlijk genomen dienen te worden. Die mensen snappen niet wat lezen is. Maar ik kan het intens treurig vinden dat de christelijke cultuur naar de maan is en dat er niets meer geweten wordt."
Bron: De Volkskrant 11 april