Extreem rechts - hoe het establishment een monster baarde

Opinie
door Admin
donderdag, 23 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In menig commentaar werd deze week met zekere verbazing geschreven over extreem-rechts dat nu ook het Zweedse parlement is binnengemarcheerd. Alsof het een wonder is dat zoiets gebeurt. Zweden is na België en Nederland het derde EU-land dat politiek verlamd is geraakt door onwerkbare verhoudingen, mede veroorzaakt door nieuwe rechtse bewegingen die hun plek opeisen. Elders in Europa, zoals in Italië, Oostenrijk, Bulgarije, Denemarken, Hongarije en Slowakije zitten flink-rechtse parijen inmiddels in de regering.
De opkomst van flink-rechts heeft alles te maken met de huidige economische omstandigheden en met immigratie. Onderhuids is er sprake van een reusachtige islamofobie. Waarbij het meest verontrustend is dat de mainstream politieke partijen ieder zinnig debat over immigratie uit de weg gaan. Toonaangevende politici wagen het niet hier in ferme termen over te spreken en de dingen bij de naam te noemen. Onwillekeurig gaan onze gedachten hierbij uit naar J.P. Balkenende, dadelijke premier-af en erin geslaagd om gedurende zijn 8 jaar durende heerschapij hierover te zwijgen als het graf.
Ook gaan onze gedachten uit naar het standaardwerk Duits socialisme van J.A.A. van Doorn. Ondertitel: 'Het falen van de sociaal-democratie en de triomf van het nationaal-socialisme.' Nederlands beste socioloog schreef het boek in 2007 en laat hier aan de hand van de opkomst van de Nazi's zien hoe het politieke establishment een monster kan baren als het in dergelijke belangrijke kwesties de verkeerde keuzes maakt.