Hoe de crisis je huwelijk kapot kan maken

Opinie
door Admin
zaterdag, 07 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het huwelijk is een zakelijke overeenkomst en wat gebeurt er als de zaken er opeens slecht voorstaan? De vraag wordt opgeworpen door Janice Turner die op zaterdag een column schrijft in The Times over mannen, vrouwen en alles wat daarbij komt kijken.
Natuurlijk, de kans bestaat dat in tijden van tegenslag man en vrouw de handen ineen slaan, en samen de nieuwe problemen te lijf gaan. Kleine irritaties, het onnozele gebekvecht; dat alles moet wijken nu de crisis het gezin in binnengevallen, en door ontslag of andere rampspoed de zaken er beroerd voorstaan. Ja, die kans bestaat…
Maar, zo zegt Turner, in deze tijd zie je vooral iets anders: veel stellen gaan in therapie en huiselijk geweld nam recentelijk behoorlijk toe. Want ieder huwelijk is ‘an economic deal,’ bedekt met wat romantisch gedoe.
Bij nogal wat jonge stellen, waar twee ambitieuze mensen hard werken voor de kost, is gewoon veel geld nodig. Luxe leven, een paar vakanties per jaar, kinderen naar dure scholen; de levensstandaard is hoog en er moet goed verdiend worden.
Een recessie kan de verhouding tussen man en vrouw behoorlijk op scherp zetten en vooral mannen die opeens thuis komen te zitten, moeten uitkijken. Want was de echtgenoot eerst nog de alfa male die ’s ochtends de deur uitging om de buit binnen te halen, als hij eenmaal wrokkig thuiszit en niet ophoudt zichzelf te beklagen om het onrecht dat hem is aangedaan, dan loert het gevaar.
Ontdaan van alle leuke extra’s, zien man en vrouw elkaar in die omstandigheden opeens in hun naakte bestaan. Dan zijn er geen leuke etentjes meer, of andere decorstukken die de beroerde kwaliteit van het huwelijk altijd goed wisten te bedekken.
Misschien vonden ze elkaar al een tijdlang niet zo leuk meer. En dat is nu goed te zien.
Bron(nen): The Times