Red de belastingparadijzen

Opinie
door Admin
zondag, 12 april 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De vrijhandel wordt luid geprezen door allerlei politici. Juist in tijden van recessie wordt er steeds op gehamerd dat protectionisme 'fout' is en dat goederen en diensten ongelimiteerd van het ene land naar het andere moeten kunnen. Leve de open markten!
Even eensgezind is de politieke elite als het om belastingparadijzen gaat. Die moeten weg, zo snel mogelijk. Zie ook de parmantige uitspraken hieromtrent tijdens de G20.
Maar waarom eigenlijk, vraagt Eamonn Butler zich af in The Times.
Als iemand minder belasting wil betalen, moet hij toch de vrijheid hebben dat te doen op een plek waar de belastingen lager zijn? Dat overheden hier zo tegen zijn, is een vorm van financieel protectionisme.
De goederen en diensten die overheden niet zelf maken, worden onderworpen aan de vrije markt. Die mogen door de consument bij elkaar geshopt worden door de hele wereld af te struinen.
Maar de overheid die haar eigen kosten niet onder controle weet te houden en de burger de rekening presenteert in de vorm van hoge belastingen, is op dit ene gebied mordicus tegen keuzevrijheid. En wil onder geen beding dat de burger kiest waar hij zijn belastingen betaalt.
Lees het verrukkelijke betoog van Butler in The Times.
Bron(nen): The Times