'Vanaf nu winnen enkel nog Oostbloklanden het WK'

Opinie
vrijdag, 03 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Moeten Nederland en België teleurgesteld zijn dat zij naast de WK grijpen? Als we de Nederlandse en Belgische dagbladen lezen, luidt het antwoord een duidelijk en nuchter nee.
'Bij de FIFA komt het geld eerst', schrijft het Belgische Het Laatste Nieuws. Als het grote geld ermee gemoeid is, gaat de club van Sepp Blatter overstag, 'De leepste, de rijkste, de machtigste heeft nog altijd dat streepje voor, helemaal in een wereld waar commerciële belangen de boventoon voeren', stelt de Gazet van Antwerpen.
In een hoofdredactioneel commentaar schrijft de Volkskrant dat het geen reden is om lang te treuren. 'De keus voor Rusland en Qatar toont eens te meer aan dat de FIFA een voorkeur heeft voor landen die bereid zijn onbeperkt in een toernooi te investeren en de bond verder geen strobreed in de weg leggen. Zolang dat bij de FIFA hoger gewaardeerd wordt dan de democratische status van een land of de heersende voetbalcultuur, is de bond voor een land als Nederland een weinig aantrekkelijke partner'. Volgens Trouw zijn Nederland en België verliezers van een schimmige en ongelijke strijd. 'De kandidatuur van de Lage Landen voor de organisatie van het WK kon geen factor van belang zijn in de bestuurlijke top van de voetbalwereld die koos voor het grote geld'.
Elsevier meent dat de toekenning aan Rusland en Qatar ‘bewijst dat het de wereldvoetbalbond FIFA gaat om geld en macht’. ‘In Rusland, waar de autoritaire overheid zich van critici niks aantrekt, wordt de FIFA geen strobreed in de weg gelegd. Bovendien beschikt het Kremlin over zoveel olie- en gasdollars dat de nieuwe stadions in de regio's Moskou, Sint Petersburg, Sotsji en aan de Wolga er zeker zullen komen. En met de inwoners uit andere voormalige Sovjet-republieken erbij, boort de FIFA in Rusland een nieuwe markt aan van zo'n 200 miljoen mensen'.
De tv-recenscent van de Volkskrant, Jean-Pierre Geelen, schrijft dat hij geen idee heeft hoeveel geld de Nederlandse lobbyisten ervoor hebben moeten neertellen bij de 'FIFA-boeven', 'maar de missie is grandioos geslaagd: in 2018 tellen de Nederlandse straten niet méér dronken voetbalfans dan normaal'. Over de ingestudeerde dialoog tussen Ruud Gullit en Mark Rutte tijdens de presentatie in Zurich, merkt Geelen op: 'Deze presentatie raakte mij in mijn hart', had Blatter nog gezegd over de Nederlandse. Alsof dat ertoe deed. Keiharde pegels ging het om. Oliedoordrenkte roebels, liefst onder een hoteldeur door geschoven in een neutraal lichtbruine enveloppe zonder afzender’. Volgens Geelen is het verlies van Engeland allemaal de schuld van BBC-reporter Andrew Jennings, die van de week nieuwe onthullingen deed over de omkoperij binnen de FIFA. 'Dat is dus de tol van de vrije, kritische pers: dat de boevenbendes het je betaald zetten'. Die overtuiging heerste donderdag ook onder de Britten, blijkens de reportages in verschillende nieuwsrubrieken. Op Euronews waagde zelfs de burgemeester van Londen zich aan die analyse. 'Ook daarom is Rusland de terechte winnaar. Nooit was de toto zo eenvoudig te voorspellen als in 2018: vanaf nu winnen enkel nog Oostbloklanden het WK'.