Wat houdt DSL, ADSL en VDSL internet in?

Er zijn verschillende typen internetverbinding waar je als consument of bedrijf uit kunt kiezen in Nederland. Dat zijn DSL-internet, kabelinternet en internet via glasvezel. In dit artikel zoomen we in op die eerste optie. Wat houdt DSL-internet eigenlijk in, en wat zijn ADSL en VDSL eigenlijk? Lees je dit omdat je op zoek bent naar een nieuw internetabonnement, klik dan op de volgende link en vergelijk internet providers.

DSL: alternatief voor inbellen

DSL-internet verloopt via de traditionele telefoonaansluiting. Deze loopt via een koperdraadverbinding naar een wijkcentrale. Om van DSL-internet gebruik te kunnen maken, heb je een modem nodig om het hoogfrequente signaal via het telefoonnetwerk te ontvangen en om te zitten in een bruikbaar internetsignaal. In combinatie met een router kun je vervolgens ook een draadloos internetsignaal creëren in je woning. Naast kabelinternet, is DSL-internet een in de jaren ’90 geïntroduceerde oplossing voor het ouderwets inbellen met een modem om een internetverbinding te krijgen.

ADSL: gesplitste telefoonlijn

ADSL (Asymetrical Digital Subscriber Line) maakt het voor het eerst mogelijk om te internetten en bellen via één en dezelfde aansluiting in huis. De telefoonlijn wordt door middel van een splitter opgesplitst in twee banden: één voor vaste telefonie, en de andere voor internet en televisie. Een handige uitvinding, maar het heeft ook zo z’n beperkingen. Ten eerste is de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid. Dat betekent dat het versturen van gegevens langzamer gaat dan het ontvangen van gegevens. Ook de koperverbinding naar de wijkcentrale is een complicerende factor. Onderweg gaat bandbreedte verloren, dus hoe groter de afstand van de wijkcentrale naar je woning is, des te lager de snelheden zijn die daadwerkelijk aangeboden kunnen worden. Het heeft dan ook geen zin om een ADSL-internetabonnement af te sluiten voor een hogere snelheid dan die maximaal haalbare snelheid bij jou thuis. Deze maximaal haalbare snelheid kun je testen met een online speed test.

VDSL: kortere koperverbinding, minder snelheidsverlies

VDSL (Very high bitrate Digital Subscriber Line) is de opvolger van ADSL die het probleem van verminderde bandbreedte door de koperverbinding tussen je woning en de wijkcentrale grotendeels oplost. Daardoor kunnen met VDSL hogere downloadsnelheden geleverd worden. Het technische verschil is dat de verbinding in eerste instantie wordt gelegd vanaf de centrale tot aan de kast voor glasvezel bij jou in de buurt. Van dit soort kastjes zijn er veel meer dan wijkcentrales. Vanuit het glasvezelkastje wordt vervolgens een verbinding gemaakt naar jouw huis. Het gevolg dat er niet een hele lange koperen kabel vanaf de centrale tot je voordeur gebruikt wordt, maar enkel een koperverbinding van het glasvezelkastje naar je woning. Door die kortere afstand kan de snelheid van het internet in huis beter gewaarborgd worden. Wel is ook bij VDSL de uploadsnelheid dan de downloadsnelheid.

SDSL: afgeschafte dienst voor bedrijven

Er bestond ook nog een andere variant van DSL-internet, namelijk SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line). Hierbij lag de snelheid nog hoger dan bij VDSL-internet én waren de download- en uploadsnelheid gelijk. Deze dienst werd vooral aan bedrijven geleverd. Door de opkomst van VoIP en het gebruik van hoogwaardige breedbanddiensten, bleek het echter niet langer rendabel om deze infrastructuur te aan te houden.

Abonnementen voor DSL-internet zijn vaak goedkoper dan die voor kabelinternet en glasvezelinternet. Daarom zijn er nog steeds veel gebruikers van DSL-gebruikers in Nederland die er vaak met volle tevredenheid gebruik van maken. Voor anderen zijn de beperkingen van DSL-internet een obstakel die ze doet kiezen voor een ander soort internetverbinding. Hoe je je internetverbinding wilt gebruiken, is daar bij de belangrijkste overweging om te maken.