Welke duurzame investeringen zijn de moeite waard?

Wanneer je van plan bent om te gaan renoveren of verbouwen, zorg dat je dan wel goed ingelicht bent. Passen bepaalde verduurzamingsregels niet binnen je bouwdepot dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Zo is het mogelijk dat je door nieuwe Europese richtlijnen, die vanaf 1 februari zijn ingegaan, je als woningbezitter gedwongen kunt worden om zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen. De Tweede kamer heeft in februari namelijk beslist dat ze zich aan deze Europese richtlijnen gaan conformeren.

Maak dus voordat je begint te slopen of te breken een gedegen plan van aanpak met een tijdlijn en een begroting. Houdt binnen die begroting wel rekeningen met te verwachten budgetoverschrijding. Door verschillende factoren zal je tijdens de verbouw veel minder met je beschikbare geld kunnen doen.

Ben je van plan om toch die zonnepanelen of warmtepomp te installeren bekijk dan of er bij jouw gemeente subsidie maatregelen van kracht zijn. Het geld dat je hiermee bespaard kun je dan bijvoorbeeld besteden aan vloeren en muren met beton cire. Dit is duurzaam materiaal met een karaktervolle betonlook. Omdat het makkelijk te onderhouden is en slijtvast, zul je er jarenlang plezier van hebben. Maar wat is beton cire eigenlijk zul je je wel afvragen? Dit is een uniek product en kent z’n oorsprong in Frankrijk. De vertaling uit het Frans staat voor gewreven beton. Het is een mengsel van betonstuc en hars. Vooral het kunnen aanbrengen van dit materiaal op vrijwel elke ondergrond is een groot voordeel. Heb je hout, gips of tegels in je huis, dan kan beton ciré hier relatief gemakkelijk over aangebracht worden. Heb je de beslissing genomen om bijvoorbeeld een betonlook aan je interieur te geven kijk dan naar de kosten gietvloer. Leg je die bijvoorbeeld door het hele huis dan kan bij veel vierkante meters de prijs gemiddelde meterprijs zakken.

Factoren

Het is sowieso niet verstandig om je verbouwplannen op de lange baan te schuiven. Diverse factoren hebben op dit ogenblik al invloed op bijvoorbeeld de prijzen van grondstoffen en bouwmateriaal. Die kunnen maandelijks met enkele procenten stijgen. Daarnaast is de hoge inflatie er de oorzaak van dat je met het geld wat je twee jaar geleden op je bankrekening had staan nu veel minder kunt kopen. Die inflatie is in januari 2022 inmiddels opgelopen naar maar liefst 7,5 procent. Een derde argument om verbouwplannen niet uit te stellen is de boeterente die je betaald als je een aanmerkelijk vermogen op je spaarrekening hebt staan.

Bouwadviseur

Tot slot kan een bouwadviseur je enorm helpen met eventuele bouwvoorschriften en bestemmingsplannen die in bepaalde wijken van je gemeente kunnen gelden. Zo is het bijvoorbeeld in veel Nederlandse gemeenten niet mogelijk om zonnepanelen op een monumentaal pand te leggen. Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een oud pakhuis waar je graag wilt wonen, dan zul je met de gemeente in gesprek moeten gaan om er een woonbestemming op te krijgen. Wil je niet van het kastje naar de muur gestuurd worden met je ambitieuze plannen dan kan een bouwadviseur je enorm van dienst zijn. Die heeft niet alleen de kennis maar ook de connecties en netwerken om tussen de regels door ambtenaren te overtuigen van jouw verbouwplannen.