Tips bij het afsluiten van een hypotheek

Voor wie voor het eerste een huis gaat kopen krijgt er in de meeste gevallen mee te maken, een hypotheek. Een hypotheek is een lening die je afsluit doorgaans bij een bank om de aankoop van je huis te kunnen bekostigen. Dit is uiteraard niet voor niets en hiervoor rekent een bank of kredietverstrekker een rente. Wat we vaak zien, is dat er wordt gekozen voor een rentevaste periode van 30 jaar. Dat betekent, dat jij exact weet wat je vaste maandelijkse lasten zijn voor de komende 30 jaar. Bij het afsluiten van een hypotheek is het belangrijk met bepaalde zaken rekening te houden. Waar het voor de één verstandig is de hypotheek voor langere tijd vast te zetten, kan dat voor jou misschien wel heel erg ongunstig zijn.

Meer dan alleen de rente

Wanneer je op zoek gaat naar een hypotheek die bij je past, is het in veel gevallen vanzelfsprekend dat je eerst gaat kijken naar de hoogte van het rentepercentage wat wordt gerekend. Uiteraard ook niet zo heel gek, want laten we eerlijk zijn als het een half procentje scheelt, kan dit op lange termijn aardig in de papieren lopen. Toch is het afsluiten van een hypotheek veel meer dan dat. De voorwaarden kunnen namelijk nogal afwijken ten aanzien van een andere aanbieder die misschien een hogere rente rekent. Een voorbeeld is het openbreken van je hypotheek. Misschien wil je gaan verbouwen en komen er zowel boven als beneden gietvloeren. Dan is het wel zo fijn dat dit tot de mogelijkheden behoort. Het kan namelijk zijn, dat wanneer jij je hypotheek open wilt breken, je hiervoor een boete moet betalen. Zorg dus dat je verder kijkt dan alleen de rente.

Vergelijken

Het klinkt heel logisch, maar vaak zien we dat mensen direct naar de eerste de beste kredietverstrekker gaan voor het regelen van hun hypotheek. Niet zo gek, vooral wanneer je al jaren bij één van de grote banken je geldzaken doet, ligt het voor de hand dat je hen als eerst benaderd voor het afsluiten van je hypotheek. Toch kan het heel goed zij, dat deze partij helemaal niet aansluit op de wensen die jij hebt. Naast een eventueel wel aantrekkelijke rente, kunnen de overige voorwaarden in vergelijking met een ander wel een stuk minder aantrekkelijk zijn. We vergelijken toch ook de prijs van een nieuwe televisie op de gietvloer prijs wanneer we kiezen voor een nieuwe vloer?

Eigen geld

Voor wie tegenwoordig een hypotheek wil afsluiten moet er rekening mee houden dat het maximaal te lenen bedrag 100% is van de koopsom van het huis. Eventuele extra kosten zijn dus volledig voor eigen rekening. Wil je dus een huis kopen die boven de maximaal op te nemen hypotheek ligt, dan zul je deze meerprijs uit eigen zak moeten betalen. Het is dus verstandig dit goed in overweging te nemen, want je kunt je geld maar één keer uitgeven. Het zou zonde zijn, dat jij hierdoor je favoriete keuken of badkamer nog enkele jaren op zich moet laten wachten.