Trump over Nederlands slavernijverleden: “Ze houden van me in Nederland”

In 2017 kreeg Donald Trump een rondleiding in het National Museum of African American History and Culture. Toen de museumdirecteur uitleg gaf over de rol van Nederland bij de slavenhandel was de enige reactie van de Amerikaanse president: "Weet je, ze houden van me in Nederland".

Museumdirecteur Lonnie G. Bunch III was verbijsterd. Hij schrijft erover in zijn memoires waar The Washington Post melding van maakt. Trump was op het moment van de rondleiding al wel verkozen tot president maar nog niet beëdigd.

Trumps entourage had al laten weten dat hij in 'een slechte bui' was en 'niets moeilijks wilde zien'. Toch wilde Bunch gewoon het hele verhaal vertellen. "Het was niet mijn taak om de ruwe kanten van de geschiedenis glad te strijken, zelfs niet voor de president", zegt de geschiedkundige.

Toen de president stopte bij een voorwerp dat ging over de Nederlandse rol bij de slavenhandel, dacht Bunch even dat hij interesse had. "Hij bewees me al gauw het tegendeel. Toen hij zich omdraaide van het scherm zei hij tegen mij: 'Weet je, ze houden van me in Nederland.' Het enige wat ik kon zeggen was: laten we doorlopen", aldus de museumdirecteur.

Bron(nen):   The Washington Post