Joe Biden doorstaat aanvallen — min of meer

Partijgenoot Juan Castro suggereerde dat hij seniel is: 'Ben je vergeten wat je twee minuten geleden zei'. Anderen sloten zich aan en probeerde duidelijk te maken dat Joe Biden de kandidaat van het verleden is.

Vannacht stonden alle overgebleven democratische kandidaten voor het presidentschap voor het eerst samen op het podium voor een debat. En alle aanvallen gingen in de richting van de koploper, de 76-jarige Joe Biden, vice-president onder Obama.

En dat was ook het hele debat zijn voornaamste verdediging: dat hij de erfgenaam van Obama is.

Voor de aanhangers van Biden kan het debat niet geruststellend zijn geweest. Hij kwam af en toe verward over, verhaspelde (dat doet hij al zijn hele leven) namen en begrippen en zat er af en toe helemaal naast. Het eerste half uur ging het prima, maar naarmate het debat duurde werd hij zwakker.

De uitblinker van de avond was Elisabeth Warren. Zij staat in de peilingen samen met senator Bernie Sanders vrij dicht achter Biden en wint gestadig aan steun.

Voorspelling: op zeker moment brengt Biden zichzelf zodanig in de problemen dat hij zijn voorsprong kwijtraakt. Het zou goed kunnen dat de VS dan vier jaar later toch nog zijn eerste vrouwelijke president krijgt

En die terugslag van Biden kan ook aan zijn gezondheid liggen. Vorige week kreeg Biden midden in een live gesprek met CNN ineens een bloedend oog. Dat soort dingen moeten voor 4 november 2020 niet te vaak gebeuren