Wapen van zoon Halsema was afkomstig van vader

Het verboden wapen waarmee de zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema afgelopen zomer is gearresteerd, was afkomstig van zijn vader. Het gaat om een echte revolver die onklaar is gemaakt en die werd gebruikt op filmsets. Voor de arrestatie van Halsema’s zoon lag het wapen tien dagen in de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht. Halsema was hiervan tot kort na de arrestatie niet op de hoogte.

Dat vertelt de partner van Halsema, filmproducent Robert Oey, aan NRC. Oey wordt door de politie verhoord vanwege verboden wapenbezit.

De minderjarige zoon van Halsema had het wapen bij zich toen hij in juli dit jaar met een groep vrienden voor overlast zorgde op een verlaten woonboot in Amsterdam-Oost.

Oey had de revolver begin juli geleend voor filmopnames, vertelt hij aan NRC. Na het draaien verborg hij het wapen thuis in een lade, waar zijn zoon het vond terwijl zijn vader in het buitenland verbleef. Oey heeft zich niet afgevraagd of het wel verstandig was een wapen in de burgemeesterswoning te bewaren. „Het is mijn wérk. Dat daar een onklaar gemaakt wapen bij hoort, is voor mij volstrekt evident. Een cameralens of een wapen, dat is voor mij precies hetzelfde.”

Bron(nen):   NRC