Donald Trump heeft iets schandelijks beloofd aan een staatshoofd. Maar wat?

Als de president van de VS contact heeft met andere staatshoofden, luisteren aan beide zijden medewerkers en spionnen mee. Een Amerikaanse mee-luisteraar van een inlichtingendienst hoorde hoe Trump een belofte deed aan een staatshoofd van een ander land, dat volgens de mee-luisteraar schandelijk was. Hij (zij) zat er zo mee in zijn/haar maag dat hij het volgens de formele procedure meldde aan de generaal die daarvoor verantwoordelijk is. De klokkenluider stapte op 12 augustus naar de inspecteur-generaal van de Amerikaanse inlichtingendiensten, generaal Michael Atkinson. 

Generaal Atkinson vond de klacht geloofwaardig en ernstig en wilde, ook geheel volgens de procedure, in vertrouwelijkheid het Congres inlichten.

Maar dat werd hem verboden door het dienstdoende hoofd van alle inlichtingendiensten, de NSA, Joseph Maguire. Maguite is een bondgenoot van Trump.

Naarmate er meer details uitlekken wordt de rel rond deze kwestie groter. Er is ook een gerucht over de inhoud van de belofte van Trump. Hij zou de president van Oekraïne verregaande steun hebben beloofd. Op een voorwaarde: dat die president slechte dingen bekendmaakt over een zoon van Joe Biden, die zakelijke activiteiten heeft in Oekraïne. Zoals bekend is Joe Biden mogelijk de tegenkandidaat bij de presidentsverkiezingen van Trump.