Isolement Assad wordt steeds groter

Volgens onbevestigde berichten wordt het isolement van de Syrische president Bashar al-Assad steeds groter. Hij is al weken niet meer in het openbaar verschenen, vermoedelijk uit angst om door een sluipschutter te worden neergeschoten. Zijn kring van vertrouwelingen brokkelt ook steeds verder af. Zo is onlangs nog het hoofd van de militaire politie naar de opstandelingen overgelopen. Assad zou nu iedere nacht in een andere slaapkamer slapen en zijn maaltijden laten voorproeven om te voorkomen dat hij wordt vergiftigd. “Zijn bewegingen verraden een continue staat van angst,” aldus een niet nader genoemde functionaris van een ander land in het Midden-Oosten. Daar staat tegenover dat niets erop wijst dat hij van plan is de handdoek in de ring te gooien. Integendeel, de tegenslagen van de afgelopen tijd lijken hem alleen maar in zijn voornemen te hebben gesterkt hoe dan ook vast te houden aan de macht. Nu hij langzaam zijn greep op het land dreigt te verliezen, vertrouwt Assad alleen nog maar op een aantal adjudanten die afkomstig zijn uit dezelfde religieuze sekte als hij, de 'Alawieten.' Het zijn allemaal hardliners die van geen wijken willen weten. Toch is er op het diplomatieke front wel enige beweging. In Moskou vinden inmiddels gesprekken plaats tussen vertegenwoordigers van het Syrische regime en de opstandelingen over een mogelijk staakt-het-vuren. Maar nu de rebellen aan de winnende hand zijn, zullen zij misschien minder snel geneigd zijn het alsnog op een akkoordje te gooien. Volgens een militair deskundige is het meest waarschijnlijke scenario dat “de positie van het regime de komende weken verder zal verslechteren, misschien wel op dramatische wijze.”

Bron(nen):   Washington Post      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter Smokers

  Hij moet nog even volhouden. Die krijgt ook een genadeschot blijkbaar a la Gadhaffi.

 2. PaulusJ

  Alawieten en religieuze sekte? De ‘alawieten’ zijn allemaal hardliners?
  Man man man wat een domme flauwekul. Het is de meest westerse en verlichte vorm van de islam die er is. Het is eigenlijk nauwelijks nog Islam te noemen,

  Ze vechten om te overleven. Ze worden uitgemoord als Assad valt. Dat ze Assad steunen is niet leuk of sympathiek, maar levensbelang. En begrijpelijk.
  Wiki:
  “Politiek-sociaal zijn de alawieten tegenwoordig veelal seculier en gemoderniseerd, met name bij de jeugd van deze minderheid treft men een meer liberale levenshouding aan dan binnen de soennitische moslimmeerderheid in Syrië gebruikelijk.”

Reacties niet toegestaan