Kinderopvang mag voortaan kinderen weigeren zonder vaccinaties

Kinderopvangcentra in Nederland krijgen het recht om kinderen te weigeren die niet zijn ingeënt. Een initiatiefwet van D66 heeft een meerderheid gehaald in de Tweede Kamer.

Sommige kinderopvangorganisaties weigerden al langer kinderen zonder vaccinaties, maar veel organisaties twijfelden of dat juridisch wel was toegestaan. Daarom wordt het nu expliciet in de wet opgenomen.

De vaccinatiegraad is het afgelopen jaar gestabiliseerd. Iets meer dan 90 procent van de tweejarigen heeft alle beschikbare inentingen gekregen. De lage vaccinatiegraad heeft de afgelopen jaren geleid tot diverse uitbraken van mazelen. Om kinderziektes uit te kunnen roeien is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een vaccinatiegraad van 95 procent nodig.

De afgelopen jaren besloten steeds meer ouders hun kinderen niet in te enten vanwege fabeltjes die op internet rondgaan. Zo zou je kind autisme krijgen van de vaccinaties of zou de overheid zelfs een nanochip in de injecties stoppen. Ook zouden kinderen allerlei ziektes krijgen door de inentingen of menen sommigen dat het juist goed is als kinderen bof en mazelen krijgen. De gekte op dit gebied lijkt over zijn top heen. Toch zijn er nog talloze professioneel ogende websites die deelname aan het vaccinatieprogramma afraden.