Blunder Baudet: de arme man zit er helemaal naast met historisch document

Thierry Baudet laat geen gelegenheid voorbij gaan om te pronken met zijn intellect. Alleen gaat hij (na zijn speech in steenkolen Latijn) weer compleet de mist in. Deze keer spreekt hij in een video over het Plakkaat van Verlatinghe, terwijl hij bij een document van de Vrede van Münster staat.

Afgelopen weekend plaatste Forum voor Democratie een video online waarin Baudet bij een document staat en beweert dat dit het Plakkaat van Verlatinghe is. Dit document uit 1581 wordt ook wel de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden genoemd. De Forumleider zegt letterlijk: "En daar hangt het, het Plakkaat van Verlating. De oudste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld!” Baudet wijst zelfs op de mensen die het document hebben ondertekend.

Maar oplettende kijkers merken al snel een aantal fouten op. Ten eerste spreek je van het Plakkaat van Verlatinghe. Ten tweede zijn er wel oudere onafhankelijkheidsverklaringen en ten derde staat de man bij een compleet ander document, namelijk dat van de Vrede van Münster waarmee in 1648 de Tachtigjarige Oorlog werd beëindigd. En dan vergeten we voor het gemak maar even dat het ook nog op een replica gaat.

Een woordvoerster van het Nationaal Archief bevestigt aan het AD: "Mijnheer Baudet staat bij een replica van de Vrede van Münster. Zowel het originele Plakkaat van Verlatinghe als het verdrag van de Vrede van Münster bevinden zich in het archief.”