Aanvallen op Amerikaanse banksystemen werk van Iran

De cyberoorlog tussen de Verenigde Staten en Iran is een nieuwe fase ingegaan met de massale aanvallen op de online betalingssystemen van Amerikaanse banken, die de afgelopen weken zijn uitgevoerd. Op zich zijn zulke aanvallen niet nieuw, maar sinds kort vinden ze plaats vanuit gehackte datacentra (de zogenoemde 'clouds'), waardoor ze enorm aan kracht hebben gewonnen. Amerikaanse computerveiligheidsdeskundigen tasten nog in het duister als het gaat om de vraag hoe de hackers erin zijn geslaagd deze datacentra binnen te dringen, maar zijn er zeker van dat hier sprake is van aanvallen door een staat en niet door individuele kwaadwillenden. "De Amerikaanse regering twijfelt er niet aan dat Iran achter deze aanvallen zit,” zegt James A. Lewis (zie foto) van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies in Washington. Een groep hackers die zichzelf Izz ad-Din al-Qassam Cyber Fighters noemt heeft de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist, als vergelding voor een anti-islamvideo waarin de spot werd gedreven met de profeet Mohammed. Maar volgens Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen is de groep in feite een dekmantel voor Iran. De aanvallen zouden een vergelding zijn voor de westerse sancties tegen dat land en voor een serie cyberaanvallen op de computersystemen van Iran. De afgelopen drie jaar hebben drie virussen, die door de Verenigde Staten en Israel zouden zijn ontwikkeld, veel schade aangericht en onder meer de centrifuges uitgeschakeld in een uraniumverrijkingsfabriek in Natanz.

Bron(nen):   New York Times      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edward_II

  Zoals de waard is, braadt hij zijn gasten.

 2. grasspriet

  Ik zou het Iran niet kwalijk kunnen nemen maar krijg stevig de indruk dat we met z’n allen gewoon klaargestoomd worden op een ‘rechtvaardige’ oorlog met die enge terroristen in Iran.

  Zal wel raar zijn maar als het op verhalen aankomt die Amerika verspreid over een land waar ze oorlog mee zoeken geloof ik ze zover als ik ze kan gooien.

 3. PaulusJ

  Gelukkig is er weer een geestelijk beperkte reageerder die een racistisch, onderdrukkend en verwoestend regime als Iran, in de top 3 van meest verschrikkelijke naties op aarde, “begrijpt” en meer vertrouwd dan Amerika. Het blijft de westerse achilleshiel, zelfhaat en feiten en realiteitsontkenning

Reacties niet toegestaan