Het knettergekke getwitter van Trump: Bijna 6.000 keer viel hij iets of iemand aan

Politiek
maandag, 04 november 2019 om 11:44
welingelichtekringen header 1
"Hij heeft Twitter nodig, zoals wij eten nodig hebben," zei zijn adviseur Kellyanne Conway onlangs in een interview. En inderdaad, Donald Trump zoekt zo vaak zijn toevlucht tot Twitter, dat het de vraag is of hij nog tijd over heeft voor zijn presidentschap. The New York Times analyseerde de tweets van de Amerikaanse president en kwam tot een aantal opmerkelijke conclusies.
Sinds het begin van zijn presidentschap in januari 2017 heeft Trump 11.887 keer een bericht geplaatst op Twitter. Ongeveer de helft daarvan was een aanval. Zijn doelwitten waren nieuwsorganisaties, het Rusland-onderzoek, eerdere regeringen, steden die geleid worden door Democraten en tegenstanders, die hem openlijk tegenspraken, variërend van atleten tot CEO's.
De Amerikaanse president twitterde verder 1.159 keer over immigratie en zijn grensmuur en 521 keer over handelstarieven. Meer dan honderd keer prees hij dictatoren. Bijna twee keer zo vaak klaagde hij over Amerikaanse bondgenoten. Verder kondigde hij het vertrek aan van zo'n 25 top-adviseurs. Sommigen werden zelfs via Twitter ontslagen. Meer dan 2.000 keer stak Trump de loftrompet over zichzelf.
Boven alles was Twitter het platform voor Trumps parallelle politieke werkelijkheid. Hij verspreidde tal van 'alternatieve feiten', complottheorieën, fake news en extremistische content.
Sinds het einde van het Ruslandonderzoek is Trump veel meer gaan Twitteren. Het aantal tweets bereikte zelfs een nieuw hoogtepunt toen de Democraten hun impeachment-procedure startten. In de eerste twee weken van oktober plaatste de president meer dan 500 berichten. Daarmee verdrievoudigde hij zijn maandelijkse gemiddelde.
Zijn meer dan 66 miljoen volgers op Twitter vormen Trumps eigen politieke barometer. Hun steun ziet hij als een bevestiging dat hij op de goede weg is. Maar minder dan een vijfde van zijn volgers heeft de stemgerechtigde leeftijd, volgens een analyse van de Times op basis van onderzoek van Pew Research.
Trump is een vroege vogel. Verreweg de meeste Twitterberichten verstuurt hij tussen 6 en 9 uur 's ochtends. In totaal waren het er bijna 12.000 in 33 maanden tijd. Dat komt neer op zo'n 11 tweets per dag.
Daarnaast is hij ook nog president van het machtigste land ter wereld.
No. of tweets ... that
5,889 attacked someone or something
4,876 praised someone or something
2,405 attacked Democrats
2,065 attacked investigations
2,026 praised President Trump
1,710 promoted conspiracy theories
1,308 attacked news organizations
851 attacked minority groups
758 praised or promoted Fox News and other conservative media
570 attacked immigrants
453 attacked previous presidential administrations
417 conducted presidential business on Twitter
256 attacked Hillary Clinton
233 attacked ally nations
183 bragged about crowd size and applause
132 praised dictators
95 referred to a Trump business
40 promoted voter fraud conspiracy theories
36 called the news media the “enemy of the people”
16 referred to himself as everyone’s “favorite” president
Bron: The New York Times