Teulings weg bij CPB

Coen Teulings vertrekt binnenkort als directeur bij het Centraal Planbureau (CPB). Hij heeft er dan een termijn van 7 jaar opzitten. Bronnen in Den Haag hebben dat maandag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving op de website van De Telegraaf. Teulings begon in mei 2006 als directeur bij het CPB. Teulings is lid van de PvdA en schreef in 2004 mee aan het beginselprogramma van de sociaaldemocraten. De rekenmeester heeft in zeven jaar veel bekendheid verworven door zijn vele publieke optredens. Als hoofd van het CPB presenteerde Teulings onder meer de periodieke economische verwachtingen en de doorrekeningen van partijprogramma's in verkiezingstijd. Geregeld schoof hij aan in actualiteitenprogramma's om rapporten van het instituut toe te lichten. Zijn gevraagde en ongevraagde adviezen werden hem niet altijd in dank afgenomen, schrijft de Volkskrant. Ten tijde van Rutte I kreeg hij het verwijt te politiek gekleurd advies te geven. Teulings riep argwaan op bij regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV. Twee jaar geleden werd hij door PVV-leider Wilders uitgemaakt voor 'linkse gast' die met een 'socialistische bril politiek bedrijft'.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Templein

    Toch krijgt hij ook complimenten van o.m. Frits Bolkestein en Sylvester Eijffinger. Hij zou het CPB van een regeringsgetrouwe boodschapper hebben gemoderniseerd tot een onafhankelijke, wetenschappelijke organisatie.

    Jammer dat er geen discussie is over de regel (ingebracht door Rutte 1) dat de directeur geen verlenging krijgt van het contract van 7 jaar. Rutte 1 maakte die wet omdat ze het rouleren van leidinggevenden in de nationale top belangrijk vonden.
    Maar: 1. Teulings rouleert niet. Dus is het vernietiging van intellectueel niveau in de nationale top. 2. Met al dat rouleren verzwakt de kennis en passie voor bepaalde specialiteiten van deze leidinggevenden. Ze worden grijze functionarissen.

    3. Bovendien kleineert de politiek zichzelf, alsof ze via wetgeving hun gezag boven hun ambtenaren kunnen stellen. Dat zal best lukken, maar dan wel ten koste van de kwaliteit voor Nederland en zijn burgers. Het zou beter zijn om politici te rekruteren uit ervaren, gedecideerde deskundigen.

Reacties niet toegestaan