‘Frankrijk is volledig bankroet’

Verwarring alom in Frankrijk. Is het land failliet? Maandag zei de Franse minister van werkgelegenheid Michel Sapin in een radio-interview met de Franse RTL: 'Er is een staat, maar het is een totaal failliete staat'. Het heffen van hoge belastingen werkt niet, vindt Sapin, die daarmee kritiek gaf op de voorgenomen belastingmaatregelen van de regering Hollande. Bezuinigingen zijn volgens Sapin de enige manier waardoor de Franse economie kan opleven.  Sinds François Hollande aan de macht is, kampt Frankrijk met een stijging van het aantal werklozen. Ook de kosten van levensonderhoud zijn gestegen. De regering Hollande wil de overheidsuitgaven terugbrengen met zo'n € 60 miljard. De belastingverhogingen moeten de komende 5 jaar een extra 20 miljard opleveren. Maar daardoor verlaten volgens de Banque de France dagelijks grote investeerders het land, samen met 's lands rijkste man Bernard Arnault van LVMH. De minister van Financiën, Pierre Moscovici, bagatelliseerde de bewering van zijn collega-minister. 'Frankrijk is kredietwaardig en het herstel is onderweg', aldus Moscovici.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Sapin heeft gelijk: Frankrijk is failliet. Het mag blijkbaar alleen niet hardop gezegd worden.

  • Heldoppantoffels

   Als je het nauwkeurig bekijkt, vrijwel elke overheid maakt meer schulden dan het inkomsten heeft. Wat mij betreft ook geen bezwaar alleen we doen er plotseling allemaal heel benauwd over. Je kunt ook niet zonder enige controle de geldpersen aanzetten, maar volgens mij is het is niet zo gek om wat meer uit te geven. Ja het creëert inflatie en dus kan de waarde van de munt dalen als je het overdrijft. Daarnaast kan het helpen om langzaam de loonkosten iets te verlagen indien de loonstijging de inflatie niet overtreft. (en dat laatste willen we natuurlijk niet 🙂 )

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
 2. Dead Silence

  Het lachen zal de arrogante Fransen snel overgaan. Een achteruitgaand land met achteruitgaande industrie in combinatie met een socialist aan de macht levert een onbetwist faillissement op. Einde Europa en maar goed ook. Europa is niet te verenigen, de cultuurverschillen zijn eenmaal te groot. Opzouten met gezwel “Brussel”.

  • Jannie Ooms

   Net zoals Obama een failliete boedel overnam van zijn rechtse voorgangers, de Bush clan, nam ook Hollande een economisch zieltogend land over van de rechtse Sarkozy. En wat is vervolgens de Pavlovreactie van de rechtsmenschen? Zodra links in de regering zit, wordt hen door rechts verweten dat ze het niet of nauwelijks beter doen dan hun voorgangers.

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. j g

  Dus dan beginnen ze maar een oorlog, is altijd goed voor de economie.

 4. grasspriet

  Ach wat, het hele westen is failliet, so what? Ieder land gaat gewoon lekker door.
  Pssssstt, als jij niets zegt doe ik het ook niet.

 5. Meharis

  Helaas gaat NL precies dezelfde kant op. Zonder koopkracht is een opheffingsuitverkoop onvermijdelijk.

Reacties niet toegestaan