AD: PvdA onderzoekt verbod op hoerenlopen

De PvdA stelt een onderzoek in naar de invoering van een verbod op prostitueebezoek. Dat schrijft het AD. Kamerlid Myrthe Hilkens gaat in naar Zweden onderzoeken hoe zo'n verbod kan worden uitgewerkt. Wie in Zweden een prostituee betaalt, loopt kans op een boete of gevangenisstraf. PvdA-vicepremier Asscher streed als Amsterdams wethouder tegen uitwassen van de prostitutie. Hij liet zich al eens waarderend uit over het strenge Zweedse beleid. Met minister Opstelten (Justitie en Veiligheid) is hij bezig met het opstellen van een notitie over de maatregelen van het kabinet tegen misstanden in de seksbranche. 'Verkenner' Hilkens in het AD: 'Een groot deel van de prostituees wordt dag in dag uit verkracht. Zo voel ik het, als ik bedenk dat 50 tot 80 procent van de vrouwen wordt gedwongen. Alleen is het niet de hoerenloper die haar dwingt, maar een mensenhandelaar of een pooier. Of ze wordt gedwongen vanwege een ernstige verslaving. Ik voel me verantwoordelijk voor die vrouwen.'

Bron(nen):   AD      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. janneke123

  Begin eens met betere begeleiding van de onderdrukte prostituees.
  Als klanten die dames weten te vinden dan moet dat voor mensen van de politie helemaal een fluitje van een cent zijn.

 2. WimB

  Het wetsvoorstel bevat – naar ik aanneem – na het uitzitten van de straf ook een reintegratietraject als lector leefstijlverandering bij een landelijke hogeschool?

 3. Edwin67veen

  In Noorwegen hebben ze ook zo’n regeling. Help helemaal niets. Nu gebeurd het meer op de niet zichbare plekken. Dus nog minder controle, nog meer mishandeling. Zo’n eeuwenoud beroep (gedwongen of ongedwongen) kun je niet zomaar even verminderen met een regeltje, dat bovendien moeilijk te handhaven is. Typisch een PvdA gedachte. Een regeltje bedenken en dat denken dat dit vanzelf wel verbeteringen oplevert. Zo werkt het niet. Er zullen altijd prostituees blijven en ik denk zelfs dat dit maar goed is ook (op voorwaarde dat de vrouw of man dit geheel zelfstandig wil, goed behandeld en goed verzorgd wordt). Waar ik vind dat wij nog veel feller op kunnen zijn is vrouwenhandel en uitbuiting. Daar moet je levenslange straffen op zetten. (maar dan ook levenslang en geen nederlandse levenslang)

  • WimB

   Mee eens, maar juist de Nederlandse levenslang is ook echt levenslang. Dat je in Nederland na een jaar of 20 vrij zou komen is een hardnekkig misverstand.

   (in antwoord op Edwin67veen)
 4. John

  Prostitutie = poverty. Op al mijn reizen in mijn leven heb ik meegemaakt dat hoe lager de levensstandaard is in een land, hoe groter het aanbod is. In een land als Noorwegen moet het dus nauwelijks een probleem zijn, het land heeft immers zeer hoge levensstandaard. De noodzaak voor vrouwen om tegen hun zin in dit beroep te kiezen zou er dus niet zijn. Als er toch “vraag” naar is worden dus vrouwen uit poverty-landen aangevoerd om hieraan te voldoen. Dat is bijna altijd per definitie gedwongen prostitutie en als doelgroep gemakkelijk vast te stellen.
  Misschien na het saneren hiervan vragen de vrouwen die vrijwillig werken en dus echt plezier in hun beroep hebben om zich te registreren (om aan de blijvende vraag te voldoen)? Als het immers toch gewoon een beroep is?
  Maar dergelijke pogingen zijn altijd mislukt. Het is dus blijkbaar toch geen gewoon beroep…. Miskleun op miskleun, het is onuitroeibaar en het enige wat de overheid kan doen is de ergste uitwassen bestrijden.

Reacties niet toegestaan