Minister Ploumen denkt dat ontwikkelingshulp zal verdwijnen

De één miljard euro die het kabinet bezuinigt op ontwikkelingshulp is 'pijnlijk', maar de schade kan worden beperkt door het opvoeren van de handel met arme landen. Dit is ontwikkelingshulp nieuwe stijl. Dat zegt PvdA-minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in een gesprek met de Volkskrant. Zij voorziet dat het begrip ontwikkelingshulp uiteindelijk helemaal zal verdwijnen.  'Het begrip ontwikkelingshulp zal uiteindelijk zelfs verdwijnen. De definitie is van begin jaren zestig. De wereld zag er toen anders uit. De meeste arme mensen wonen nu in middeninkomenlanden. In de toekomst zal het meer gaan om internationale samenwerking. Dit is een combinatie van handel, investeringen én hulp.'

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Als in de jaren ’60 niet die op zieligheid (emotie) gebaseerde definitie van ontwikkelingshulp was aangenomen, hadden we nu al 50 jaar kunnen handelen met arme landen. Dan waren die landen waarschijnlijk al lang niet meer arm geweest en waarschijnlijk ook een stuk democratischer.

 2. grasspriet

  Domweg geld weggeven heeft nog nooit geholpen.
  Je moet de mensen leren zelfredzaam te zijn door ze te leren hoe ze voedsel moeten verbouwen en te stimuleren in het voor zichzelf kunnen zorgen.

 3. bert

  Niets is stupider dan een aalmoes geven.

 4. Desperanto

  Tjonge, jonge. Wat een naïviteit wordt hier weer ten toon gespreid.
  Het lijkt wel of de nieuwe strijdkreet luidt: “Libertariërs aller landen verenigt u.”

  • dezer

   Geef mij 1 voorbeeld van een land dat door Nederlands geld zichzelf heeft ontwikkeld tot een bloeiende maatschappij waar we nu weer handel mee bedrijven en geld aan verdienen en ik sta met plezier een gedeelte van mijn inkomen af.

   (in antwoord op Desperanto)
   • Desperanto

    Ik ben geen voorstander van ontwikkelingshulp zoals dat in het verleden is gegaan. Ik heb alleen grote twijfels over de ideeën van mevrouw Ploumen.

    Het gaat pas werken als een eerlijke prijs wordt betaald voor de producten uit de arme landen. En die eerlijke prijs moet dan ook nog eens terecht komen bij de mensen zelf en niet verdwijnen in de zakken van corrupte overheidsfiguren en multinationals.

    (in antwoord op dezer)
    • dezer

     Als we zouden stoppen met landbouw subsidies , en geen importheffingen meer op leggen aan ontwikkelingslanden , zou het al een stuk helpen , maar aangezien we in europees verband daar een hele sector mee ondersteunen krijgen we dat er nooit doorheen ,helemaal niet nu de voormalige oostblok landen ook mee eten uit de zelfde ruif, en daar nu wordt ingezet op de bio industrie , geleidt door kundige en ervaren nederlandse agrariers , met behulp van de zelfde subsidies ..

     (in antwoord op Desperanto)
 5. Frits Huffnagel

  Wel een prettig geluid van een linkse minister. Dan hebben we dus binnenkort ook geen minister van Ontwikkelingssamenwerking meer nodig en kan deze post gewoon weer naar het ministerie van Economische Zaken. Dan is die weeffout in dit kabinet ook hersteld.

  • Peter Rokers

   Een linkse liberaal ? Mag ik je er even aan herinneren dat PvdA hartstikke pro marktwerking is en privatisering. Ik denk dat deze hele politiek 1 grote weeffout is. Nederland een belasting paradijs voor rijken en multinationals. In rap tempo wordt de rOverheid afgebroken. Alleen de belastingdienst wordt in stand gehouden en wordt een wurger voor de echte bewoners.

   (in antwoord op Frits Huffnagel)
   • Pietje_Precies

    Ja en wie profiteert van dat paradijs? Juist ja, wij. Met werkgelegenheid en belastininkomsten die we anders nooit hadden gekregen…

    (in antwoord op Peter Rokers)
 6. Peter Rokers

  In een andere vorm geld in een bodemloze put gooien ?
  1 ding weet ik zeker: zij zal verdwenen alleen niet via een putje.
  Je kunt zien dat er bij de PvdA klunzen zitten.

 7. Pietje_Precies

  Weer populistisch gezwam. De NAAM ontwikkelingshulp zal best vervallen, maar we zullen gewoon nog jaaaaren gratis geld naar t zuiden sturen

 8. John

  Tijd voor een tegengeluid. Ploumen is de nieuwe PvdA = VVD light. De ontwikkelingshulp was bezig zich te hervormen. Gaven we vroeger vis aan arme mensen overzee, na schade en schande leerden we dat we ze pas werkelijk hielpen door een hengel te geven, zodat ze zelf hun vis kunnen vangen.
  Het lijkt dat het wat de nieuwe trend betreft zó moet worden: geen hengels meer en vis kunnen ze van ons kopen.

 9. Nico

  Die os moet in zijn geheel stoppen. Een land waarin steeds meer mensen afhankelijk worden van de voedselbank behoort geen geld in allerlei bodemloze putten te storten. Stop die 4 miljard in de eigen economie en er hoeft in 2014 niet extra bezuinigd te worden. Stop ook eens met immigratie en er hoeft helemaal niet bezuinigd te worden.

Reacties niet toegestaan