Gewaagd: Samsom wil bij nieuw verdrag een referendum over Europa

PvdA-leider Diederik Samsom wil dat een nieuwe verdragswijziging van de Europese Unie in een raadgevend referendum aan de bevolking kan worden voorgelegd. Dat zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad. In zo’n nieuw verdrag zouden volgens Samsom ook afspraken moeten worden gemaakt over sociale voorzieningen op Europees niveau. Door verdragswijzigingen via referenda voor te leggen krijgt de Europese Unie voldoende democratisch mandaat, zegt de PvdA-leider. “Misschien voelen mensen dan eindelijk niet meer dat ze met hun rug tegen de muur staan, maar een keus hebben”, aldus Samsom. Hij opent daarmee een doos van Pandora  tegenstanders van de EU dringen al lang aan op een volksraadpleging en het is maar zeer de vraag of de EU bij een referendum een meerderheid van het Nederlandse volk aan zijn kant krijgt.

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. plattekleppet

  Wellicht helpt deze petitie daarbij?

  https://www.burgerforum-eu.nl/

 2. Finbarr New

  na het vorige referendum voel ik me niet alsof ik met mijn rug tegen de muur sta, maar over een muurtje voorover gebukt

 3. grasspriet

  ‘PvdA-leider Diederik Samsom wil dat een nieuwe verdragswijziging van de
  Europese Unie in een raadgevend referendum aan de bevolking kan worden
  voorgelegd.’

  Het verraad zit in het woordje ‘kan’. Het kan worden voorgelegd ja maar ik geef je op een briefje dat dat niet zal gebeuren.

  Bovendien wil ik helemaal geen sociale voorzieningen op Europees nivo. Ik wil ons eigen land terug waar wij het zelf voor het zeggen hebben en daarnaast goede handelsverdragen met alle andere landen ter wereld.
  Die logge EU waarin geld verdwijnt als in een bodemloze put en waar een stel vreemden, verzameld in onverkiesbare commissies, beslissen aan welke regels wij ons te houden hebben moet z.s.m. door de plee gespoeld worden.

 4. bert

  Naar de hel met de EU, het toekomstige armenhuis.

 5. RhodBerth

  Sociale voorzieningen op europees niveau?
  hoe verzint hij het.

  Europa moet gaan over economische samenwerking, militaire samenwerking, een gezamenlijk immigratie beleid en een gezamenlijk buitenlands beleid.
  De rest kunnen de landen zelf regelen.

 6. Paul

  IK KAN HET NIET AFWACHTEN OM AAN DAT REFERENDUM DEEL TE NEMEN WAARVAN DE UITSLAG TOCH AL VAST STAAT.
  EN DAT WETEN DE HEREN IN DEN HAAG OOK, EN DAAROM ZAL HET OOK WEL NIET DOOR GAAN ZOALS GEWOONLIJK.!!!

 7. Kamikaazkop

  Een ráádgevend referendum ja……….. wat hebben we daar nou weer aan!

 8. Pietje_Precies

  Populistisch gezwam. Niet nu maar later, als de crisis voorbij is en niet bindend maar raadgevend. Wat men daarmee doet werd al gauw duidelijk na het referendum over het Verdrag van Lissabon…

  • Heldoppantoffels

   Exact, dan maakt men de tekst iets anders en legt men het -nee- van de bevolking naast zich neer.

   Welkom in europa!

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 9. John

  Als Samsom nou eerst eens een referendum voorstelt hoe de NL bevolking denkt over zijn scharrelcoalitie met de VVD denk ik dat we daarna niet meer van hem zullen horen.

  • Erwin Kwakkel

   Daar zijn de verkiezingen voor, dan kun je de PvdA en de VVD afstraffen als je daar zijn in hebt. Daar is geen referendum voor nodig.

   (in antwoord op John)
   • RhodBerth

    De uitslag van de verkiezingen was juist dat de VVD en de PvdA moesten samenwerken. Dat kun je dan niet vervolgens de VVD en de PvdA aanrekenen.

    (in antwoord op Erwin Kwakkel)
    • John

     Dit is Ruttepraat. Voor de verkiezingsuitslag was de PvdA ongeveer de laatste partij waarmee de VVD als enige coalitiekandidaat in zee zou gaan. Voor de PvdA gold hetzelfde tav de VVD. De uitslag van de verkiezingen liet helaas geen eenduidige richting zien maar de conclusie van Rutte en Samsom laat ik geheel voor hun eigen rekening. We zullen zien hoelang de huidige rommelregering stand houdt, maar als ze valt weet ik zeker dat de meerderheid het niet opnieuw wil zoals het nu is.

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Ja, voor de verkiezingen waren de PvdA en de VVD tegenpolen.
      En ik wilde ook niet dat ze samengingen.
      Maar de verkiezingsuitslag was gepolariseerd. Dan kan er maar 1 ding gebeuren, en dat is dat de polen toch samen moeten werken.

      Of we moeten het volk en het land in tweeen splitsen.

      En wat stemmen we dan als we opnieuw gaan kiezen? Gaat NL dan ineens eenduidig rechts of links kiezen? Wat had er dan moeten gebeuren na de verkiezingen? Nieuwe verkiezingen? En wat had dat dan opgeleverd? Nog meer polarisatie?

      Je doet alsof je namens ‘de meerderheid van NL’ spreekt.
      Maar dat doe je niet. NL weet niet wat ze wil, en dus krijgt ze VVD EN PvdA. Precies zoals ze koos.

      (in antwoord op John)
     • John

      Het kan helaas niet, maar toch zou ik graag willen weten hoe het slagveld er nu uit zou hebben gezien na de formatie en de honderd dagen. Hoeveel aanhang zou PvdA hebben verloren? En hoeveel de VVD? Ik kan het niet bewijzen maar ik heb zo het gevoel dat het verlies op links en rechts niet 50-50 zou zijn. Dan kunnen we weer een beetje richting bepalen, niet voortdurend een beetje van dit en een beetje van dat, zonder echte toekomstvisie.

      (in antwoord op RhodBerth)
   • John

    Dat duurt mij te lang. Eerst nog 3 jaar Rutte 2? Dat duurt mij te lang. Met de gedachtge aan alles wat mis zal gaan in die tijd.

    (in antwoord op Erwin Kwakkel)

Reacties niet toegestaan