Trump wist al in februari van mogelijk honderdduizenden doden. Pas 3 weken later kwam hij in actie

President Trump negeerde waarschuwing na waarschuwing van adviseurs tot het coronavirus uitdraaide op een ramp voor zijn land. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat The New York Times zaterdag publiceerde.

De hoogste verantwoordelijke voor rampen op het Amerikaanse ministerie voor volksgezondheid, dr. Robert Kadlec, maakte samen met zijn team op 21 februari een simulatie van de pandemie. Daaruit volgde een voorspelling van 110 miljoen besmettingen, 7,7 miljoen ziekenhuisopnames en 586.000 doden.

Op basis daarvan concludeerde de werkgroep dat er zeer snel agressieve social distancing nodig zou zijn, ook al zou dat tot grote economische schade leiden. Pas drie weken later, op 16 maart, zou Trump de eerste maatregelen instellen. Een volgende vergadering over verdere beperkende maatregelen werd door de president gecanceld.

Maar Trump werd zelfs veel eerder al gewaarschuwd voor de gevaren van een coronapandemie. Al op 18 januari ontving hij een telefoontje van de minister van volksgezondheid Alex Azar. Op 30 januari waarschuwde Azar nog veel scherper dat het coronavirus zich kon ontwikkelen tot een enorme pandemie. Trump zei hem dat hij moest ‘stoppen met paniek zaaien’.