Senatoren: Rol Senaat bij formatie onderschat

De rol van de Eerste Kamer tijdens de formatie van het kabinet Rutte 2 is onderschat. Dat vindt een meerderheid van de Senatoren, zo blijkt uit een enquête van NRC Handelsblad. Niet alleen leden van de oppositie onderschrijven de stelling, ook leden van VVD en PvdA zeggen dat de minderheid in de Eerste Kamer van hun partijen is miskend. Het kabinet komt in de Senaat acht zetels tekort. Van alle 75 Senatoren vulden 41 de enquête in. Geen enkele fractie deed helemaal niet mee. Van deze 41 onderschreven 35 leden de stelling dat de Eerste Kamer is onderschat. De hoge respons rechtvaardigt de conclusie dat een meerderheid van de hele Eerste Kamer dat denkt, meent de krant.  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Mogelijk is het onderschat, het lijkt me dat de leden van de Eerste Kamer ,dat wel kunnen
  bedenken, maar tel de leden eraf, die al tientallen jaren of korter belangen hebben verstrengeld met politiek., dan zullen er curieus genoeg alleen leden overblijven, die waarschijnlijk zeggen: ” Mits”. De leden die geen belangenverstrengeling hebben, blijf!!!!!
  De rest ga weg, wordt ontslagen met de staart/ stuitje, tussen uw benen en ga U nestelen in uw eigen kleurloze compound !!!!!!

 2. Edwin67veen

  Ik ben het daar helemaal niet mee eens. Het probleem is dat de eerste kamer hun werk niet meer goed is gaan doen omdat ze zijn begonnen met partijpolitiek. De eerste kamer was bedoeld om fouten of onregelmatigheden in de besluiten en wetten te controleren alvorens dat deze van kracht werden. Nu zie ik de eerste kamer als niets meer dan een stelletje oude partijfunctionarissen, die proberen via deze kamer toch hun gelijk te krijgen en daarmee de democratie lam te leggen. Ik heb al vaker opgemerkt, dat we beter de provincies (volslagen onzinnig en alleen maar goed voor de werkgelegenheid) en daarmee ook de eerste kamer op kunnen heffen. Werkt allemaal een stuk goedkoper en sneller. Maar ja, wie ben ik. De gevestigde orde zal zich zeker niet uit het pluche laten verwijderen.
  Soms denk ik dan maar, alles is een kwestie van tijd. Als je maar lang genoeg wacht, neemt het EU-parlement de eerste en tweede kamer over. Dat zou een zegen zijn.
  Kijk wat er in de laatste 30 jaar veranderd is. De komende 20 jaren gaat het nog sneller met de veranderingen. Zeker weten!

 3. Edwin67veen

  Ik wil nog even opmerken dat ik het wel eens ben met Marianne Martens, maar niet met de stelling dat de rol van de senaat betrokken had moeten worden bij de formatie. Dit even om onduidelijkheden te voorkomen.

Reacties niet toegestaan