‘Prins Bernhard heeft echt op Duitsers geschoten’

Prins Bernhard heeft op 10 mei 1940 bij de Slag om de Residentie wel degelijk op overvliegende Duitsers geschoten. De bewering van Bernhard werd vaak in twijfel getrokken, maar de 92-jarige oud-infanterist Gerard Hillenaar uit Leiden was ooggetuige en bevestigt het verhaal. Hij doet zijn relaas in het vandaag te verschijnen veteranenblad Checkpoint. Dat schrijft De Telegraaf. De infanterist was indertijd paleiswacht bij Huis ten Bosch. Na het ontwaren van de Duitse vliegtuigen boven het Haagse Bos, stond de prins zij aan zij met de militairen die met hun wapens omhoog schoten. 'Prins Bernhard stond naast mij op het plein van het paleis met een machinepistool ook op Duitse vliegtuigen te schieten', zei Hillenaar. Volgens de veteraan haalde de prins geen vliegtuig neer. Hillenaar treedt 73 jaar na dato in de openbaarheid na een oproep aan oorlogsveteranen om hun verhaal te blijven vertellen.  

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edwin67veen

  Prins Bernhard had wel meer hobby’s.

  • catchit64

   Met levende bewijzen hier en daar…

   (in antwoord op Edwin67veen)
  • Erwin

   Dat staat los van dit verhaal, van zijn andere hobby’s waren al eerder getuigen bekend. Dit gaat om een hobby die door enkelen ontkend wordt omdat ze graag alleen de negatieve kant van wijlen Prins Bernhard willen belichten.

   (in antwoord op Edwin67veen)
 2. knier

  73 jaar na dato duikt er ineens een “getuige” op,toevallig net een paar dagen voor de kroonswisseling van een onder vuur liggend systeem.Lekker geloofwaardig!

  • Erwin

   Dat bedoel ik dus met enkelen…. Behalve een sneer naar de prins ook niet bepaald respectvol jegens de veteraan die zijn verhaal doet.

   (in antwoord op knier)
   • John

    Traumatische gebeurtenissen ja, Mijn vader vertelde mij pas in 1982 iets over een episode in jan/febr. 1945. Maar wat was er nou traumatisch aan een Bernhard met een machinepistool? Die meedeed met het garnizoen door te doen alsof dit een doeltreffend afweergeschut was?
    Hillenaar zal toch niet hebben verwacht dat Bernhard “staakt het vuren op unsere Kameraten” zou roepen? Ik kan me voorstellen als dat was gebeurd dat zoiets hem een trauma zou hebben opgeleverd.

    (in antwoord op Erwin)
  • RhodBerth

   Er is nieuws, laten we er negatief op reageren! Dat is een mooie grondhouding!

   (in antwoord op knier)
 3. Kattebel

  What’s new? Die schoot toch op alles wat bewoog?

 4. Bert Hilhorst

  Benno heeft in zijn eentje de luftwaffe omgekocht..

 5. Kansler

  Nietszeggend, het bereik van een machinepistool is bedroevend laag. Meer demonstratief. Bernard moet zelf geweten hebben dat het geen enkel nut had te schieten met een wapen met een effectief bereik van zo’n 50 meter. Met losse flodders op oliefanten schieten heeft hetzelfde resultaat. Wilde waarschijnlijk ook gewoon niks raken.

 6. John

  Om welke reden moest die Hillenaar nou een levenlang zwijgen? Vreemd…

Reacties niet toegestaan