Spaanse minister deelt opnieuw sneer uit aan Nederland: “Niemand hoeft Spanjaarden lesje te leren”

De relatie tussen Spanje en Nederland is broos. Dat blijkt wel uit een vraag van een NOS-correspondent, die helemaal verkeerd viel bij de Spaanse minister van Gezondheid.

NOS-correspondent Rop Zoutberg vroeg minister Salvador Illa tijdens een online persconferentie: "In Nederland bestaat een intelligente lockdown, de mensen besluiten zelf of zij de straat op gaan of niet. Heeft u nooit overwogen of dat model ook in Spanje zou kunnen functioneren?”

Illa reageerde correct doch scherp: "Ik ga kort en duidelijk zijn. Wat betreft voorbeeldig en verantwoordelijk gedrag, burgerzin en bewustzijn, kan niemand de Spanjaarden een lesje leren. Ik feliciteer onze burgers dagelijks met hoe zij hiermee omgaan. Wij kunnen die les beter geven dan hem ontvangen.”

De video is in Spanje al veelvuldig bekeken en voorzien van boze reacties. "Het is niet voor het eerst dat een correspondent uit Noord-Europa ons een lesje probeert te geven. Maar het is wel voor het eerst dat een minister antwoordt zoals het moet’’, schreef een journalist van staatsradio RNE bij de beelden.

De Spanjaarden vatten de vraag duidelijk op alsof hun aanpak minder intelligent zou zijn dan de Nederlandse methode. Dat zit natuurlijk ook in de hele term 'intelligente lockdown' verscholen. Andere landen hebben gewoon een lockdown, maar die van Nederland is bijzonder intelligent.

In een land dat net weer een beetje opkrabbelt, getuigt het niet van veel subtiliteit om ze dat onder de neus te wrijven, nog afgezien van óf onze aanpak zoveel 'intelligenter' is. Zoutberg zelf vond het echter een 'uiterst correcte vraag'.