Snel asiel voor dorststaker: Teeven wilde niet nog een dode asielzoeker

Toen Fred Teeven vorige week dreigde te sneuvelen vanwege de dood van de Russische asielzoeker Dolmatov dreigde er tegelijkertijd nog een asielzoeker dood te gaan.  Een asielzoeker  uit Kameroen was begin vorige week in een asielzoekerscentrum in Grave in dorststaking is gegaan. Hij dronk niet meer en dat overleeft je niet lang. Voor Teeven een onmogelijke positie. Als er een asielzoeker was gestorven in de dagen dat zijn politieke lot op het spel stond zou dat het einde van zijn baan hebben betekend, vermoedelijk. Maar toegeven aan de druk was eigenlijk ook geen optie. Beleid is om nooit te zwichten voor dreigingen van asielzoekers. Door de jaren heen zijn al tientallen asielzoekers in hongerstaking gegaan. Een ging zelfs zover dat hij zijn mond dichtnaaide. Nooit had dat invloed op de procedure. Immers, als je eenmaal toegeeft zet dat de deur open naar nieuwe gevallen. Maar dit keer nam Teeven geen risico. Hij gaf de man, tegen alle regels in, onmiddllijk asiel. Dat meldt het radioprogramma Argos vandaag op basis van diverse bronnen. Teeven nam het besluit op het moment dat hij in de Tweede Kamer onder vuur lag om de kwestie rond de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. iembam

  over ruggengraat gesproken…Er kan ook een asielzoeker doodgaan zonder dat er fouten zijn gemaakt. een van je buren kan toch ook dood gaan?

  Asielzoekers zijn dikwijls zeer getraumatiseerd en daardoor is er een hogere kans op psychische klachten en alles wat daar bij komt kijken. Zo’n iemand heeft recht op hulp. Dat is iets anders dan een verblijfsvergunning.

  Dus die Kameroener die zich gedraagt en aan de regels houd moet terug, maar als je dreigt met je dood mag je blijven?

  Een politiek besluit over de ruggen van mensen.

  • kletsmajoor

   “Asielzoekers zijn dikwijls zeer getraumatiseerd…”

   Of dat wel of niet zo is, is bijna niet te controleren. Dat is nou net het grote probleem met asielzoekers. Door zeer zorgvuldig te willen zijn, opent Nederland oneindig veel loopholes waarmee gelukszoekers onterecht in de procedure kunnen blijven. Maar als je snel en dus minder zorgvuldig te werk gaat worden er onvermijdelijk ook veel meer echte vluchtelingen teruggestuurd. Wat te doen?

   (in antwoord op iembam)
   • iembam

    tja we weten allemaal natuurlijk wel hoe het vooral niet moet, maar hoe het wel moet? het is een complexe zaak. Ik denk ook niet dat je dat antwoord krijgt op een online discussie. Echter de rol van de media wil ik graag noemen bij deze. Als journalisten met dezelfde zorgvuldigheid het nieuws rond asielzoekers zouden betrachten als onze overheid, zou het probleem en de dilemma’s voor de gemiddelde NL’er veel overzichtelijker zijn. Ik zie vaak bij journalisten dat zelf niet goed weten wie wat doet binnen een asiel procedure en wie waar voor verantwoordelijk is. daardoor wordt er veel onzin de wereld in geslingerd. Van een journalist die bericht over onze economie verwacht je ook dat hij deskundig is op dat gebied.

    Ik denk dat Teeven bang is voor de macht van de media en daarom de Kameroener een verblijfsvergunning heeft gegeven. en dat neem ik de media ook kwalijk, de scoop is belangrijker dan de waarheid. En bij Asiel procedures is die waarheid vaak niet eenduidig.

    (in antwoord op kletsmajoor)
 2. henkwiersma

  Dus omdat Fredje Teeven graag zijn baantje wil behouden gaat hij met verblijfsvergunningen / paspoorten lopen strooien? Ik dacht dat dergelijk beleid alleen aan PvdA bewindslieden was voorbehouden.

 3. Kamikaazkop

  Bah…….. lekker is dat. Straks is het hek van de dam.

 4. Niek Ooi

  Teeven zat klem en kon niet anders. Ik heb veel waardering voor deze man met een zeer moeilijke taak. Denk dat de reaguurders hierop het niet beter zouden doen in zijn plaats, of hard genoeg kunnen/willen werken om staats te worden.

  Beste oplossing was geweest om deze man te dwingen om te drinken, maar dat mag helaas tegenwoordig niet meer. Goudzoekers uit het buitenland hebben betere bescherming dan Nederlanders

Reacties niet toegestaan