Geluidsopnames onthullen: China hield data over coronavirus geheim voor de WHO

China hield in de kritieke eerste fase van de coronapandemie cruciale informatie achter voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit geluidsopnames van interne vergaderingen in handen van persbureau AP.

De WHO kreeg eerder al veel kritiek over de loftuitingen richting China met betrekking tot de aanpak van het coronavirus. Op de opnames, die dateren van de week van 6 januari, is te horen hoe medewerkers van de WHO tijdens vergaderingen klagen dat Beijing weigert de benodigde data te delen om het risico van het virus voor de rest van de wereld te kunnen evalueren. Pas op 20 januari bevestigde China dat het coronavirus besmettelijk is en 30 januari verklaarde de WHO de uitbraak tot een wereldwijde noodtoestand.

"We hebben slechts heel minimale informatie," zegt epidemioloog Maria van Kerkhove, technisch hoofd voor Covid-19 bij de WHO. "Het is duidelijk niet genoeg om een goede planning te maken," zo valt te horen in de geluidsfragmenten.

Begin januari zegt WHO-chef voor noodtoestanden, Michael Ryan, al dat hij vreest voor een herhaling van de Sars-epidemie in 2002, toen China de uitbraak ook lang geheim hield. "Dit is exact hetzelfde scenario. We proberen eindeloos updates te krijgen uit China over wat er aan de hand is," zei hij volgens het rapport van AP. "De WHO is daar maar net goed uitgekomen, gezien de transparantieproblemen in het zuiden van China."

Ryan had kritiek op de gebrekkige samenwerking met China en adviseerde om Beijing harder onder druk te zetten. "Dit zou in Congo of op andere plaatsen niet gebeuren en is ook niet gebeurd," zegt hij verwijzend naar de uitbraak van ebola. "We moeten de data zien. Het is cruciaal op dit punt."

In december deden in China al geruchten de ronde over een nieuw coronavirus. Pas op 23 januari werd Wuhan afgesloten. In de tussentijd zijn minstens 5 miljoen inwoners de stad uit gereisd.

Bron(nen):   The Guardian