Telegraaf: VVD wil praten over illegaliteit vluchtelingen

Volgens De Telegraaf valt er met de VVD te praten over de passage in het regeerakkoord dat illegaliteit van vluchtelingen strafbaar moet worden gesteld. Het onderwerp blijkt in de PvdA buitengewoon gevoelig te liggen. Vorige week nam hetPvdA-congres een motie aan waarin afstand werd genomen van het voornemen van de PvdA steun te verlenen aan het regeringsplan illegaliteit strafbaar te stellen. Partijleider Samsom liet toen onmiddellijk weten  zich van die congresuitspraak niets te kunnen aantrekken. 'Ik heb aan de VVD mijn woord gegeven." Nu reist Samsom langs bijeenkomsten van boze leden om de opstand te dempen en er komt zondag een extra ledenraad. Als De Telegraaf gelijk heeft - en de partij heeft buitengewoon goede bronnen in de VVD - kunnen Samsom, de PvdA en het land opgelucht ademhalen.  Mocht PvdA-leider Diederik Samsom dat willen „dan valt erover te praten”, aldus VVD-kringen. „Deze kwestie is ons geen kabinetscrisis waard.” Volgens een VVD-bron van De Telegraaf heeft Samsom tot dusver nog niet gevraagd om de illegalenkwestie te bespreken met de coalitiepartner. Formeel is die door de VVD tot dusver afgedaan als een interne PvdA-zaak.

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  WEL stelt:
  ”Als De Telegraaf gelijk heeft – en de partij heeft buitengewoon goede bronnen in de VVD – kunnen Samsom, de PvdA en het land opgelucht ademhalen.”

  ”het land”?

  Misschien zijn er in NL mensen die dit kabinet helemaal niet zien zitten WEL of die helemaal niet geloven in een softere benadering van illegalen?

  • John

   De mensen in het land die een kabinetscrisis op dit moment erger vinden dan de pijn onder het bestaande kabinet.
   Die mensen zijn waarschijnlijk in de meerderheid, dus is de term “het land” wel gerechtvaardigd.

   (in antwoord op Paulraw)
 2. Templein

  De houding van Samsom is in dit licht bezien, heel goed geweest, De integriteitskaart naar de VVD spelen en daarvoor beloond worden. VVD en PvdA worden zo nog een toonbeeld van antispelletjes politiek.

  Het gaat toch niet om soft of niet soft? Er is allang een streng beleid. Het aantal asielzoekers is inmiddels zeer beperkt geworden. Strafbaar zijn omdat je geen kant op kunt, dat gaat wel te ver. Laat Nederland eerst maar eens uitzoeken hoe het gaat met de mensen die zijn uitgezet. Of ze nog (in vrijheid) leven.

  • John

   De strafbaarstelling is alleen bedoeld als signaal voor aspirant ‘gelukzoekers’.
   Het heeft zuiver symboolwaarde want de detentiecapaciteit is er niet en boetes opleggen aan mensen zonder portemonnee heeft ook weinig zin. Enige verzachting is dus iets wat VVD gemakkelijk en zonder effect voor de praktijk kan bieden. Dat zal dus gaan gebeuren, als het toneelstukje van weerstand is gespeeld.
   Het stoere jongens imago van Opstelten en Teeven moet even volgehouden worden maar is zo doorzichtig als wat. De heet opgediende soep is al flink aan het afkoelen.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    Dank je voor de correctie. Soms ben ik toch nog te naïef.

    Overigens zou het goed zijn volgens Bram Peper, op radio 1, als de PvdA bij monde van Samsom zich aan de afspraak houdt. De VVD zou, met de affaire Weekers in het vooruitzicht en nog meer problemen, graag iets terug willen hebben. Er wordt niet voor niets nu al gelekt.

    Bovendien wil minister Kamp sowieso doorgaan met Schaliegas, zo snelde ik ergens een kop van een krant.

    (in antwoord op John)
    • John

     Ja daar noem je wel een punt: ik moet er niet aan denken dat de VVD Samsom afzien van de strafbaarstelling illegaliteit aanbiedt als uitruil voor een doofpot voor Weekers. Dan heeft Samsom een nieuiw probleem met zijn congres en ledenraad. En dan gaat het niet om des keizer’s baard 😉
     Heb Bram Peper niet gehoord, de mastodonten zijn weer actief!

     (in antwoord op Templein)
 3. kletsmajoor

  Maar ik hoop dat de VVD dan wel de PvdA het vel over de oren trekt met wat ze ervoor terug willen hebben.

  • John

   Je ziet het allemaal veel te veel in contrast. PvdA is allang VVD light en ze zijn blij met elkaar. Ik hoor Diederik dat woord regelmatig gebruiken: “blij”.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 4. John

  VVD wil geen kabinetscrisis, PvdA wil geen kabinetscrisis, dus dat dit vuiltje wel onderling geregeld ging worden, dat lag eigenlijk van begin af al voor de hand.
  Nu moet Samsom zijn gezicht niet verliezen tegenover zijn ledenraad en daar zal Rutte hem wel bij helpen. Vriendendienst. Ze worden nog voor het eind van het jaar echte vrienden, let op mijn woorden!

 5. FritsB

  Toegeven van de VVD aan een intern probleem van de PvdA is geen goed signaal. Het betekent dat een ledencongres van de PvdA, een miniem promillage van de bevolking, bepaalt wat de koers van het kabinet is, ook nog eens in strijd met eerdere afspraken. Stammenstrijd in de PvdA behoort geen zorgenkindje van de VVD te zijn.

  • John

   Over “minieme promillages van de bevolking” gesproken: zullen we dan alle partijtoppen met hun adviseurs en de kamerleden ook maar als niet-relevant beschouwen? Moet Samsom zich niets gelegen laten aan zijn partijcongres omdat de VVD zich niets gelegen laat aan de “stammenstrijd”?
   Mogen we hopen dat er in VVD gelederen nog enkele flexibeler geesten huizen dan FritsB? Ik verwacht eigenlijk van wel. Binnen een week is deze hele kwestie van tafel, let op mijn woorden.

   (in antwoord op FritsB)
   • FritsB

    Deze ruzie binnen de PvdA is toch echt hun eigen “vuiltje”. Van Samsom mag verwacht worden dat hij zijn leden uitlegt dat het hoogst onbetrouwbaar overkomt als ze terugkomen op een besluit waar ze het eerder mee eens waren. En bovendien: het partijcongres van de PvdA is in deze kwesties helemaal niet bevoegd. Daar hebben we de Tweede Kamer voor. We hebben toch een representatieve democratie?

    (in antwoord op John)

Reacties niet toegestaan