Van der Laan: aanhouding op de Dam was een vergissing

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden zijn op 30 april een man en een vrouw op de Dam ten onrechte aangehouden. Van vooringenomenheid, of voorbedachte rade is geen sprake geweest. Dat concludeert burgemeester Van der Laan namens de driehoek in een brief die samen met het feitenrelaas van de politie aan de gemeenteraad is toegestuurd. Uit het feitenrelaas blijkt dat de man per ongeluk is aangezien voor een persoon die bekend stond als potentieel gewelddadig. De instructie was deze man te vorderen zich van de Dam te verwijderen, en bij het niet voldoen aan te houden. De foto van deze persoon was opgenomen in een foto-overzicht, op basis waarvan agenten de man dachten te herkennen. Complicerende factoren zoals de overbelasting van het GSM-netwerk op de Dam en het omgevingslawaai, maakten de verificatie van de identiteit bij de commandant op dat hectische moment onmogelijk. Direct na deze aanhouding is ook een mevrouw aangehouden. Haar is meegedeeld dat ze was aangehouden vanwege verstoren van de openbare orde. Zij was ook opgenomen in het foto-overzicht van de politie vanwege haar eerdere uitingen in de media en de mogelijke reactie die zij onder het publiek teweeg zou kunnen brengen. Voor haar gold dat zij slechts geobserveerd diende te worden tijdens de troonswisseling op de Dam. Voor deze aanhouding is ten onrechte geen contact geweest met het bevoegd gezag in het Beleidscentrum. Betrokkenen zijn binnen 2 uur weer vrijgelaten. Er zijn nog dezelfde dag door de politie excuses aangeboden.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  Ja,foutje,bedankt…..

  Net als de eerste keer dat Joanna aan gehouden was natuurlijk,en de volgende keer,en de keer daarop.

  Totdat de maat een keer vol is natuurlijk.
  En maar roepen dat we zo’n tolerant land zijn,zolang je maar van het keuningshuis af blijft tenminste.

 2. Han Vertegaal

  Dit is toch wel erg ongeloofwaardig. Waarom is er juist bij deze 2 mensen in vergissing gemaakt en niet bij die duizenden anderen die op de been waren in Amsterdam op die dag? Wat was precies de rol van de beveiliger koninklijk huis (grijs pak met oortje)?
  Een onafhankelijk onderzoek lijkt mij hier op zijn plaats.

  • John

   Men is erg nerveus geworden na een waxinelichtje en een schreeuw.
   Maar dat staat zo raar in een officiële Verklaring, dus dan krijg je zulke l*lverhalen.
   Het was vast geen toeval dat die twee dicht bij elkaar stonden op de Dam en het was daarom ook geen toeval dat die dienders er meteen op af sprongen. Het moest een vlekkeloos feest worden en dat werd het.
   Onderzoek? Ach het is allemaal al kostbaar genoeg. Er zijn ergere dingen aan de hand.

   (in antwoord op Han Vertegaal)
   • Marcel van Houten

    Volgens mij moet dit een principe kwestie zijn, juist bij een dergelijk evenement moet de democratie onverbiddelijk kunnen werken. Dus is het toewijzen van achterstraatjes om te kunnen staken en het oppakken van de weinige stakers een teken aan de wand.

    Als men op een dergelijke wijze publiekelijk omgaat met de burgerrechten en er zo weinig ophef is…dan zijn wij er nog erger aan toe dan ik al dacht.

    (in antwoord op John)
    • John

     Iedere MP, van welke politieke signatuur dan ook, verandert in een worm zodra hij wekelijks op bezoek mag komen bij Beatrix. Het was allerminst een ceremonieel koningschap. En als je geen vijanden wil maken – want Nederland houdt erg van de oranje-operettes zo blijkt telkens weer, demonstreren is echt nogal zinloos – dan doe je als magistraat wat H.M. wil.
     Zo ook Van der Laan. En dan ‘maak je het goed’ met een bosje bloemen van twee tientjes – en houd je achteraf een l*lverhaal. Dat bedoelde ik, maar om nu achteraf stampij te maken lijkt me onder de gegeven situatie ook weer zinloos.
     We kunnen ons beter concentreren op Willem, zorgen dat-ie een beetje klein blijft en zich niet als een wereldmonarch gaat voordoen.
     Handjes schudden, lintjes knippen en handtekeningen zetten onder koninklijk te bekrachtigen stukken – en regelmatig een bordes of balkonscène om vriendelijk ‘even te zwaaien’ naar de onderdanen.

     (in antwoord op Marcel van Houten)
 3. Prikker

  De aanpak door Eberhard van der Laan met z’n halfslachtige gedoogbeleid t.a.v. demonstreren en dit persbericht geven wel weer pijnlijk duidelijk aan hoe incompetent deze man is en hoe moeilijk hij het zijn ambtenaren maakt om zelfs een Nationale Feestdag tot een ongestoord feestje te laten zijn.

  Was gewoon vanaf het begin duidelijk geweest dat demonstreren op die Nationale Feestdag niet toegestaan is en alles was duidelijk voor iedereen geweest en waren al deze opeenvolgende debacles niet nodig geweest… ècht Holland op z’n smalst…

  • Marcel van Houten

   Demonstraties niet toestaan is wel duidelijk inderdaad, het effect op je democratische gehalte is echter ook wel duidelijk hoop ik.

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    0,0 effect.
    Of vind jij het ook normaal dat neo nazis op jouw verjaardagsfeestje in jouw huis mogen komen demonstreren ?

    Demonstreren mag in Nederland, maar niet altijd en overal.

    (in antwoord op Marcel van Houten)
 4. Bataaf

  De arm van Bea reikt ver.

 5. M Tex

  Van der Laan, ga maar jezelf voor de gek houden. Wie probeer je wijs te maken! Dit was een vuil plannetje om schoon schijn hoog te kunnen houden.

Reacties niet toegestaan