Commotie: tot een half miljard extra Nederlands geld naar Brussel

Het dichten van het gat in de begroting van de Europese Unie gaat Nederland zeker 350 miljoen euro kosten. Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën gezegd na overleg met zijn Europese collega's in Brussel. Hij spreekt van een flinke tegenvaller voor de Nederlandse begroting. Volgens Dijsselbloem kan het bedrag dat Nederland moet betalen oplopen tot een half miljard euro. De Europese Commissie mist ruim 11 miljard euro in de begroting van 2013. De ministers hebben besloten om nu alvast 7,3 miljard euro bij te storten. Dijsselbloem zegt dat hij "niet heeft kunnen voorkomen" dat Nederland daaraan gaat meebetalen.
 In Den Haag is uiteraard commotie ontstaan om de contributieverhoging. Alle partijen hebben aangegeven er niet blij mee te zijn, ook de regeringspartijen.
De VVD noemt het ,,onverteerbaar'' dat Nederland nog zeker 350 miljoen euro extra moet bijdragen aan de Europese begroting van dit jaar. Dat zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen woensdag in een debat met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. De liberaal vindt dat er onvoldoende in de begroting is gezocht naar andere oplossingen. ,,Wij leggen ons er op dit moment nog niet bij neer'', zei Verheijen. Volgens hem kan er binnen de Europese Unie nog bezuinigd worden. Michiel Servaes van coalitiepartner PvdA noemde het ,,zeer teleurstellend'' dat er extra geld naar Brussel moet. Het is ,,te gemakkelijk'' om ons hierbij neer te leggen, zei hij. Servaes wil van Timmermans weten welke opties er nog zijn.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Beela Teismar

    We leggen ons er nog niet bij neer, zegt Verheijen. Maar als het niet anders kan dan doen we dat natuurlijk wel, zucht…. We kunnen beter de Nederlandse bestuurslaag opheffen en ons meteen direct door Brussel laten regeren.

  2. Karst

    Het laatste waar de EU op gaat bezuinigen is natuurlijk de tweewekelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg…

    • André Somers

      Er is er maar één die zich tegen het afschaffen van Straatsburg als vergaderlocatie verzet: Frankrijk. Voor de rest is er voor zover ik weet niemand die dat verhuiscircus (nog) steunt.

      (in antwoord op Karst)
      • Niegol

        precies hetzelfde liedje als de landbouwsubsidie. Frankrijk is ook daar de grootste graaier uit de EU pot. Die achtelijke unaniemiteit van beslissingen (iedereen was veel te bang om beslissingsbevoegdheid op nationaal nive kwijt te raken, tja dan krijg je stroperigheid) zorgt ervoor dat een land alle anderen kan gijzelen.

        In mijn optiek, of doorzetten richting federaal (dan kan je dit soort onzin aanpakken), of terugdraaien en weer naar de EEG situatie gaan. Het huidige halfbakken compromis zorgt er juist alleen voor dat de EU niet controleerbaar is, maar wel de individuele landen geld afhandig kan maken.

        (in antwoord op André Somers)
      • John

        En wat zegt dat over Europa?
        Inderdaad, dat eigenlijk alleen Duitsland en Frankrijk er toe doen.
        Maar Frankrijk moet erg oppassen. Moeten we dan bang zijn voor een dominantie van de BRD/Merkel? Niet als we allemaal wat beter ons best gaan doen.

        (in antwoord op André Somers)
  3. Cornelis Berend

    Opmerkelijk, vanuit paradijs voor ambtenarenparadijs verlangt van de deelnemende landen een maximaal tekort en tegelijkertijd moeten de deelnemers het tekort op de paradijsbegroting dichten. Kunnen we dat niet tegen elkaar wegstrepen? Of dat we zeggen: we dichten het gat niet? Door de gevolgen van de daardoor onbetaalde rekeningen wordt het in ieder geval heel makkelijk prioriteiten stellen. Bovendien is het een goede les: geld wat je niet hebt moet je ook niet uitgeven.

  4. Har Davids

    Tja, een organisatie doe zo slecht met geld om kan gaan als onze Unie, kunnen we natuurlijk niet afschepen met een fooitje. Als we ons dat denken te kunnen veroorloven, moet men in Brussel ineens de tering naar de nering zetten. Dat wordt wel van de burger verwacht, maar natuurlijk niet van ‘onze’ mensen in Brussel.

  5. dezer

    slaap zacht lieve onderdanen , en morgen weer een glas een plas…..

Reacties niet toegestaan