Meer agenten naar Maastricht: Opstelten wijkt niet

Minister Ivo Opstelten heeft er vandaag geen enkele twijfel over laten bestaan: hij wil echt dat er een eind komt aan de komst van hasjkopers naar Nederland, de zogenaamde drugstoeristen. De burgemeester van Maastricht wil dat ook, maar zegt dat hij het bestaande beleid niet gaan handhaven als hij niet meer agenten krijgt. ''Er moet op korte termijn iets gebeuren om de overlast aan te pakken'', zei de woordvoerder van Hoes. Eerder overwoog Hoes om agenten van elders uit Limburg te halen, maar dat stuitte op verzet van burgemeesters. Zo heeft Roermond zelf de handen vol aan straatdealers. Volgens zijn woordvoerder staat de Maastrichtse burgemeester voor enkele duivelse dilemma's. Als hij coffeeshops die buitenlanders toelaten sluit, moet hij hard optreden op straat. Als hij de shops open laat, moet hij toelaten dat ze de wet overtreden. Ook dat dilemma heeft hij aan Den Haag voorgelegd. Opstelten gaat in op de eisen van Hoes. Opstelten zegt dat hij de aanpak van Hoes 'voor de volle 100 procent' steunt. "Het is absoluut mijn beleid om drugstoerisme tegen te gaan." Het huidige drugsbeleid maakt onderdeel uit van het regeerakkoord en Opstelten gaat daarvan niet afwijken De Nationale Politie moet de plannen beoordelen voordat wordt bepaald hoeveel agenten naar Maastricht worden gestuurd. De minister kondigde aan zelf naar Maastricht te gaan om poolshoogte te nemen.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Niegol

  Goed. Den Haag creert een gedrocht (gedoogbeleid is al aan alle kanten bekritiseerd omdat de achterdeur illegaal is en de voordeur legaal), maakt er een wangedrocht van (koffiesjop mag niet meer aan een belg verkopen, dus die zoekt de dichstbijzijnde randgroep jongere op om in zijn plaats naat de sjop te gaan), en stuurt de burgemeesters zonder tools het riet in.

  Een recept voor succes denk ik dan!

 2. Tom Heijnen

  Heeft de Politie niet iets nuttigers te doen?

  • John

   Opstelten is een moeilijk te bewegen zwaar object dat altijd gelijk heeft. En de politie vergrijst, dan kun je ze beter bij de coffeeshops laten posten dan ze in te zetten voor de zware, georganiseerde of witteboorden criminaliteitsbestrijding.
   Zo ook de Belastingdienst, zet ze in op administratieve overtredingen waarop zwaar verhoogde boetes geautomatiseerd geheven kunnen en laat de grote fraudeurs ongemoeid.

   (in antwoord op Tom Heijnen)
 3. Har Davids

  Het is de krampachtige houding van Opstelten en co. die het nationaal probleem is. Het heeft niets meer met een pragmatische aanpak van een ‘probleem’ te maken; Ivo en zijn vrienden moeten en zullen hun gelijk halen. De keuze is simpel: verbied soft-drugs of legaliseer ze, zonder de oren te veel te laten hangen naar internationale afspraken die er zouden zijn. Ik blow zelf niet, maar ken weinig blowers die een probleem voor de samenleving zijn, dit in tegenstelling tot de alcoholgebruikers, die heel wat schade aanrichten.

 4. Harrie Vangangelt

  Triest. In triest. Stelletje cowboys. Repressie heeft nog tot een oplossing geleid.

 5. Jan Maarten Fernig

  Oh grote stoere Ivo!
  Zet de zorgvuldig opgebouwde balans in inzet van onze spaarzame middelen maar gerust op stelten…

 6. zo maar iemand

  Is er iemand die gelooft dat dit helpt?

Reacties niet toegestaan